UOČI PROTESTA: “Ako je u ovoj državi rudar problem, ma nemamo mi više o čemu pričati” (VIDEO)

Protest, koji će biti održan u 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, organizovale su sindikalne organizacije sedam rudnika koji djeluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH.

  • Društvo

  • 22. Nov. 2021  22. Nov. 2021

  • 0

"Ako je u ovoj državi rudar problem, nemamo mi više o čemu pričati. Danas smo im jasno poručili - ne idemo iz Sarajeva dok se ovi zaključci ne usvoje", rekao je za BHT1 uživo Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika "Kreka" iz Tuzle, pred za sutra najavljeni rudarski protest u Sarajevu.   

Protest, koji će biti održan u 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, organizovale su sindikalne organizacije sedam rudnika koji djeluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH.

Tokić je kazao kako su pregovori sa Vladom Federacije i rukovodstvom Elektroprivrede BiH zadnji put vođeni 19. maja i da od tada socijalnog dijaloga nije bilo.

Neposredni povod za radničko nezadovoljstvo, prema Tokićevim riječima, jeste  to što je aktuelni Pravilnik o radu, koji je bio u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom, stavljen van snage. 

"Obaveza poslodavca je da u roku od 90 dana uradi Pravilnik u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom i on je urađen, međutim, od 15. novembra na oglasnim pločama rudnika uglja "Kreka" u Tuzli stavljen je novi Pravilnik u jednostranu primjenu koja će početi od 1. decembra 2021. godine", objasnio je Tokić.

Osnovna plata rudara i bageriste, koja je trenutno 850 KM, po novom Pravilniku o radu bila bi 570 KM, navodi on. 

"Nije problem ni Pravlnik o radu ni Pravilnik o radnom učinku - problem je što je to kap koja je prelila čašu. Cijelu godinu slušamo predstavnike Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH kako blate rudnike. Ako znamo da su rudnici 100 posto u vlasništvu Elektroprivrede, nerazumljivo je da jedan vlasnik toliko "ljaga" svoj kapital, umjesto da ga oplemeni i da ga napravi onakvim kakav treba da bude", kaže Tokić.

On je podsjetio da rudnicima rukovode ljudi iz Elektroprivrede, odnosno Vlade Federacije BiH. 

"Nema tog rudara i nema tog sindikalca koji će prihvatiti da tako drastično budu umanjena osnovna prava", rekao je Tokić, dodajući da "nikad jedinstveniji i organizovaniji rudari nisu bili nego ovih dana".

Tokić je kazao i da je Predsjedništvo Samostalnog sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine danas samo potvrdilo odluku Upravnog odbora te radničke organizacije, donesenu 17. novembra, da se organizuju protesti ispred sjedišta Vlade. 

"Mi smo tad precizno i jasno definisali sve zahtjeve, uputili ih Vladi Federacije, premijeru Fadilu Novaliću, resornom ministru Džindiću, međutim, do dana današnjeg nikakvih poziva nije bilo. Vjerovatno oni slušaju ljude iz "naopake zgrade" u Vilsonovom šetalištu, odnosno iz Elektroprivrede BiH, koji kažu da je to zahtjev pojedinaca i da ogromna većina rudara želi ovakvu platu, da su zadovoljni uslovima u kojima rade. Mi smo kazali i danas, a i 17.11. , evo, sutra je ispit i za rudare i za Elektroprivredu i za Vladu Federacije, a i za građanstvo. Svi su na strani rudara i kažu: "Pa dokle više". Ako je u ovoj državi rudar problem, ma nemamo mi više o čemu pričati. Mi smo im danas jasno poručili, ne idemo iz Sarajeva dok se ovi problemi, odnosno zaključci, ne usvoje i prihvate", kazao je između ostalog, za BHRT predsjednik Sindikata radnika Rudnika "Kreka" iz Tuzle Zuhdija Tokić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...