AHMETOVIĆ O LATIĆU: “Ne tako davno o predsjedniku Izetbegoviću je govorio samo biranim riječima i to ovako...”

Profesora pozivam da nam u narednom obraćanju kaže bar nekoliko imena onih koji su s njim učestvovali u rušenju aprilskog paketa, kaže Sadik Ahmetović.

  • Mini market

  • 23. Nov. 2021  23. Nov. 2021

  • 5

Prošlog vikenda najviše polemike na društvenim mrežama izazvao je nastup prof. dr. Džemaludina Latića koji se na Face TV-u žestoko obrušio na politiku SDA i njenog prvog lidera Aliju Izetbegovića. S obzirom na to da je Latić bio jedan od odabranika s posebnim stranačkim i ostalim privilegijama upravo zahvaljujući Izetbegoviću, novinarka Oslobođenja je razgovarala s nekadašnjim članom SDA, svjedokom i savremenikom i Izetbegovića i Latića - Sadikom Ahmetovićem.

DA LI JE TAČNO DA JE ALIJA IZETBEGOVIĆ DOGOVARAO PODJELU BIH?

"Da jeste, valjda bi nam prof. Latić ponudio i neki argument, barem je on bio dovoljno blizu rahmetli predsjednika. Ali umjesto bilo kakvih debata, volio bih citirati šta je ranije govorio prof. Latić o svom prijatelju i ahbabu, kako ga je nazivao, ističući da su zajedno prošli težak period progona i robijanja u komunističkim zatvorima. Ne tako davno, Latić je o predsjedniku Izetbegoviću govorio samo biranim riječima i to ovako: 'Utjecao je na moj život, na moje mišljenje i na moj pravac. Ali nije utjecao samo na mene već na cijelu našu generaciju. Alija jeste bio jednostavan čovjek, ali je bio i lider. Kasnije je postao legenda i još uvijek živi kao legenda... Alija i njegova generacija uradili su ono što su trebali. Sad je red na našu generaciju. Historija će pisati o Aliji, nadam se da će pisati lijepe stvari, jer je bio takav'”.

IMENA PLAĆENIKA

Na moje iznenađenje i, moram priznati, zaprepaštenje u posljednjem javnom istupu čuli smo potpuno drugačije stavove i optužbe. Dozvolite mi da podsjetim na to da je rat, nestanak naše zemlje i naroda najavljen sa skupštinske govornice države Bosne i Hercegovine, naša je armija u nemogućim uslovima branila i odbranila našu domovinu i narod kojem je zaprijećen potpuni nestanak, i to zaista niko ne može dovesti u pitanje, pa ni Latić. Kada sam poslije rata otišao u Srebrenicu, bio sam veoma mlad i sa skromnim političkim iskustvom, imao sam priliku nekoliko puta razgovarati sa predsjednikom Izetbegovićem i nikada neću zaboraviti savjete koje mi je tada davao. Recimo, predsjednik bi uvijek ustao da nas isprati, iako je njegovo zdravlje bilo veoma narušeno. Danas je najlakše dovoditi u pitanje politiku predsjednika Izetbegovića kad imate potrebu da se nešto reklamirate, meni se zapravo čini da je ovaj Latićev istup najlakše objasniti onom izrekom da učenik koji od svog učitelja dobije sve na kraju učitelja najviše mrzi.

BILI STE AKTIVNO U POLITICI I VRHU SDA U VRIJEME APRILSKOG PAKETA: KAD LATIĆ KAŽE “MI SMO GA SRUŠILI”, NA KOGA MISLI POD TO “MI”?

"Prema depešama koje je otkrio WikiLeaks, obaranje ustavnih promjena poznatih kao Aprilski paket desilo se zahvaljujući predizbornim mahinacijama, podmićivanjem i potkupljivanjem. Latić u posljednjem nastupu kaže '(...) mi smo oborili Aprilski paket, jer da to nismo uradili, BiH bi sada bila zaključana'. Imajući u vidu depeše koje je slao američki ambasador vezane za neuspjeh usvajanja aprilskog paketa u kojima spominje podmićivanje i potplaćivanje, otkrivanjem imena tih 'mi', saznali bismo imena onih koji su eventualno bili potplaćeni i podmićeni. Profesora pozivam da nam u narednom obraćanju kaže bar nekoliko imena onih koji su s njim u tome učestvovali. Aprilski paket je jačao BiH, uvedene su u Ustav BiH nove nadležnosti na nivo države, dobili bismo jednog predsjednika države, vladu sa premijerom na čelu, evropsku klauzulu, koja bi sve propise vezane za EU prenijela na nivo države i time ubrzala napredak u EU integracijama. U prijedlog ustava je unesena konvencija o ravnopravnosti naroda, koja bi sigurno rezultirala ukidanjem imena Republika Srpska, predsjednik Tihić je već kod Ustavnog suda bio pokrenuo ocjenu ustavnosti entiteta RS-a.

Apelacija je povučena zbog neusvajanja paketa reformi Ustava. Da smo usvojili amandmane na Ustav, sada bismo imali dva entiteta, ali RS ne bismo imali. Odbrana, obavještajni poslovi, indirektni porezi, pravosudne institucije BiH su u aprilskom paketu upisani kao izvorne nadležnosti države, a brisani iz nadležnosti entiteta. Sjetite se da je tada Milorad Dodik punim bio za Aprilski paket, a njegova sadašnja politika na destabilizaciji države se zasniva na vraćanju nadležnosti koje su prenesene na nivo države, a koje su Aprilskim paketom u potpunosti brisane iz entitetskih ustava. Tada smo imali podršku u reformi Ustava od vodeće svjetske sile SAD-a, ali političke ambicije pojedinaca, potplaćenih i podmićenih su reforme srušile, SAD smanjile interes za nastavak reformi, a država BiH iz godine u godinu ulazila u sve veću krizu, kojoj u najvećoj mjeri sada svjedočimo. Potpuno sam siguran da bi, da je reforma Ustava tada usvojena, država sada bila članica NATO-pakta i na samom ulasku u EU. Stoga bi bilo jako važno da Latić kaže koji su to pojedinci koji su srušili evropsku i NATO budućnost naše zemlje i time napravili historijsku grešku i najveću veleizdaju države. Ja bih rekao da je neusvajanjem aprilskog paketa država zaključana u balkansko blato i da će trebati puno vremena i napora da se iz ovog trenutnog stanja iščupamo.

LATIĆ SE OSVRNUO I NA ZAHTJEV ZA REVIZIJU PRESUDE: MORATE PRIZNATI DA JE TO BIO VIŠE POLITIČKI NEGO PRAVNI GEST?

"Latić kaže da je revizija presude za genocid u Haagu veleizdaja. Teška je to riječ, još niko od nas, žrtava genocida, nije to tako kvalifikovao, nisam to čuo niti od jedne majke, udruženja, intelektualca iz Podrinja, pa ni u neformalnom razgovoru sa žrtvama genocida. Siguran sam da nije bilo pogrešne namjere, možda bismo mogli kazati da je bio pogrešan potez, ali onaj ko poznaje Ustav BiH zna da ne bi bilo uspjeha i da se išlo drugim putem, kako to sada neki sa naknadnom pameću govore, jer srpski član Predsjedništva BiH za to nikada ne bi glasao. Trebamo se fokusirati na presudu koja je presudila Vojsku i policiju RS-a za genocid i Srbiju za nečinjenje u sprečavanju genocida."

NE PRLJAJ POEMU!

"Mi smo jedini narod poslije Drugog svjetskog rata koji taj papir posjeduje, zato se moramo reaktivirati u nepravednom svijetu u kojem živimo, da ga upozorimo na to da se ipak Srebrenica može ponoviti ukoliko veliki zašute pred činjenicama do kojih je došao Haški sud."

PA ZNA TO LATIĆ, ON JE PISAO “SREBRENIČKI INFERNO”.

"Naravno, i jedini put kada sam razgovarao s njim bio je u Ankari, kada sam sa turskim ministrom unutrašnjih poslova Idrizom Naimom Šahinom 2013. godine organizovao odlazak Omladinskog hora iz Zenice. Tada je uz pratnju državnog simfonijskog orkestra Republike Turske izveden oratorij 'Srebrenički inferno' u velikom kongresnom centru u Ankari. Izrazio sam zahvalnost u ime žrtava genocida i svoje ime, kao predsjednik UO Memorijalnog centra profesoru Latiću za njegovo djelo i tekst koji je napisao, a koji je zaista svjetska klasa, zajedno sa muzikom Đele Jusića. Malo sam se tada našalio i iskreno mu kazao: Nemoj politikom prljati ono što si postigao kao pjesnik! Tu ubrajam poemu koju je napisao žrtvama genocida."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...