ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA U SREBRENICI: Nizozemski parlament usvojio inicijativu kojom traži sankcije protiv Dodika

Inicijativu zastupnika DENK-a Tunahana Kuzua podržalo 117 zastupnika, dok su 33 bila protiv.

  • Vijesti

  • 23. Nov. 2021  23. Nov. 2021

  • 3

Nizozemski parlament danas je usvojio inicijativu u kojoj se od vlasti te zemlje traži da od partnera u Evropskoj uniji (EU) traže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

U inicijativi, koju je podnio zastupnik partije DENK Tunahan Kuzu, a prilikom glasanja na sjednici podržalo 117 zastupnika, dok je 33 bilo protiv, članovi nizozemskog parlamenta pozivaju vladu te zemlje da se u Europskoj uniji, čija je Nizozemska članica, zalaže za sankcije usmjerene izravno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći „kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez utjecaja na narod Bosne“.

U inicijativi se traži od ministra vanjskih poslova Nizozemske da pošalje hitno pismo kolegama iz zemalja članica EU-a u kojem će ih pozvati da se distanciraju od Dodikovih izjava kojima negira genocid nad Bošnjacima, koji je Vojska Republike Srpske predvođena osuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem počinila u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine,  piše Anadolija.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...