POTPUNI DEBAKL ČOVIĆA U ZAGREBU: Pogledajte koga je sve predsjednik HDZ-a BiH poslao da s predstavnicima Hrvatskog sabora razgovaraju o modelima Izbornog zakona u BiH

Da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović spreman na sve kako bi se dokopao fotelje u Titovoj 16 u Sarajevu poznato je odavno.

  • Mini market

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 5

Ne preže Dragan Čović ni od čega kako bi došao do željenog cilja, funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja bi, ukoliko se usvoje izmjene Izbornog zakona prema HDZ-ovom modelu, Čovićevom HDZ-u bila gotovo zagarantirana.

Jučer smo saznali da se lider HDZ-a BiH ponovo sastao s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a na istu temu razgovarao je i sa zamjenikom ruskog šefa diplomatije.

No, ono što je mnogima promaklo je delegacija koju je Čović poslao u Zagreb, kako bi skupa s izaslanstvom Hrvatskog sabora razgovarali na temu modela izmjena Izbornog zakona u BiH.

U delegaciji iz Mostara bio je beogradski politički analitičar Milan Sitarski, uz kojeg je sjedio prekaljeni HDZ-ovac Josip Merdžo, inače bivši HDZ-ov premijer HNK koji je 2005. godine pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Osuđen je zbog toga što je u svojstvu premijera potpisivao ugovore sa zaštitarskom firmom Redarstvenik 1999. godine, a prema čemu je iz budžeta ovoj firmi mjesečno izdvajao 66.000 KM, što je okarakterizirano kao krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Uz njih je bio i Zvonko Milas, državni sekretar Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, inače čovjek od velikog Čovićevog povjerenja, zadužen za dotok novca u HDZ-ovu kasu od strane poreskih obveznika susjedne Hrvatske.

Nasuprot njima bio je nekadašnji mostarski aktivist, a danas saborski zastupnik Nino Raspudić, a do njega i Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, inače sestra poznatog teroriste Zvonka Bušića.

Milas je, vjerovali ili ne, kazao kako se Izborni zakon treba promijeniti „kako Bog zapovijeda“ jer, kako je rekao, u protivnom dolazi u pitanje opstanak Hrvata u BiH, dok se Sitarski na sve samo smijao.

„Slobodna Bosna“ izdvojila je dio razgovora iz Zagreba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...