ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA: Vlada Republike Srpske namjerava ograničiti bankarske naknade za transakcije platnim karticama...

Ranije je Vlada uputila u skupštinsku proceduru i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjem platnom prometu kojima je definisala koliko banke mogu naplaćivati usluge klijentima.

  • Društvo

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 0

Vlada Republike Srpske namjerava ograničiti bankarske naknade za transakcije platnim karticama. Pripremljen je Nacrt zakona kojim bi bile regulisane međubankarske naknade, a zastupnici bi o tome trebali raspravljati na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Dok trgovci pozdravljaju takav potez, bankari su nezadovoljni.

Nacrt Zakon predviđa ograničavanje međubankarskih naknada za transakcije izvršene putem platnih kartica. Bankama propisuje koliko najviše mogu uzeti od trgovaca kod kojih se platnim karticama može platiti roba ili usluga. 

Ovim zakonom ograničene su međubankarske naknada kod transakcije debitnom karticom do 0,2% vrijednosti izvršene transakcije, odnosno kod transakcije kreditnom karticom do 0,3% vrijednosti izvršene transakcije.

"Smatramo da su bankarske usluge u RS-u jako visoke. Ima tu dijelom opravdanja, mi nemamo elektronski potpis i to bankarima stvara veći trošak, ali bez obzira na to smatramo da su se u ovoj situaciji i banke trebale odreći dijela svog profita kako bi pomogle građanima u ovako teškoj situaciji", izjavila je ministrica finansija RS-a Zora Vidović.

Banke bi na iznos od 100 maraka mogle uzeti svega 0,2KM za transakcije na POS terminalima putem debitnih i 0,3KM putem kreditnih kartica. Trenutno na račun od 100 trgovci dobijaju 98, a 2 marke idu banci na ime trgovačke naknade. Namjera je rasteretiti trgovce i podstaći ih na uvođenje POS terminala budući da ozbiljno kaskamo ne samo za Evropskom unijom već i regionom kada je riječ o kartičnom plaćanju. 

"Mi smo dostavili Ministarstvu finansija analizu koja su to opterećenja vezano za POS terminale i usluge koje trgovci imaju u ovom segmentu tako da je svakako primjetno značajno opterećenje vezano za ove naknade, tako da svako rasterećenje će svakako dobro doći", smatra sekretar Udruženja trgovine u Privrednoj komori Dragana Šobot.

Ranije je Vlada uputila u skupštinsku proceduru i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjem platnom prometu kojima je definisala koliko banke mogu da naplaćuju usluge klijentima. Propisuje da maksimalna naknada za osnovni platni račun ne može biti veća od 0,15% prosječne plate, što znači maksimalno 1,54 KM.

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...