AMERIČKA SVEMIRSKA AGENCIJA LANSIRALA SVEMIRSKI BROD: NASA u svemir poslala probni sistem za skretanje...

Sa broda će se 10 dana prije udara odvojiti minikamere koje će snimati sudar i emitovati slike nazad na Zemlju.

  • HiTec

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 1

NASA je u okviru probe planetarnog sistema odbrane uspješno lansirala svemirski brod čiji je zadatak da udari u asteroid i skrene ga sa putanje koja potencijalno može da dovede do sudara sa Zemljom.

Svemirski brod "DART" lansiran je na raketi "Falcon 9" iz baze Vandenberg u 22.21 po lokalnom vremenu sa američke pacifičke obale, 240 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa.

Brod veličine manjeg automobila odvojio se od rakete nekoliko minuta kasnije i započeo putovanje u duboki svemir koje će trajati 10 mjeseci, do udaljenosti od oko 6,8 miliona kilometara od Zemlje.

Kada se nađe na odabranoj lokaciji, "DART" će pokušati promijeniti putanju jednog asteroida čistom kinetičkom snagom. Udarit će u asteroid velikom brzinom s ciljem da mu promijeni putanju u dovoljnoj mjeri da se izbjegne sudar sa našom planetom.

Sa broda će se 10 dana prije udara odvojiti minikamere koje će snimati sudar i emitovati slike nazad na Zemlju.

Odabrani asteroid ne predstavlja stvarnu prijetnju po Zemlju i malih je dimenzija u poređenju sa kataklizmičkim nebeskim tijelom ove vrste koje je pogodilo našu planetu prije oko 66 miliona godina, kada su izumrli dinosaurusi.

Naučnici kažu da su manji asteroidi daleko češća pojava i da kratkoročno predstavljaju mnogo veću teoretsku opasnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...