OVO JE ŠTRAJK: Potpuna obustava nastave u svim srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu, sve dok...

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK za sada nemaju komentara na štrajk, a za danas je zakazana sjednica kantonalne vlade.

  • Društvo

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 0

Članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) stupili su u generalni štrajk.

Kako je Feni rekla predsjednica Sindikata Jasminka Petrić, štrajk se provodi u svih sedam srednjih škola i jednoj srednjoj muzičkoj školi.

Glavni razlog za generalni štrajk je nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK održano 28 sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Kamen spoticanja je visina plaća.

Vlada ZHK-a u septembru je povećala plaće svim proračunskim korisnicima za 5 posto, a iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kažu kako je tu odluku Vlada donijela samostalno bez konsultacija sa sindikalistima.

Ističu kako je to povećanje od 40 do 50 maraka, a to u praksi znači da će profesor početnik u ZHK imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1.150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK za sada nemaju komentara na štrajk, a za danas je zakazana sjednica kantonalne vlade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...