DODIK TVRDI DA IMA RJEŠENJE, ALI NASTAVLJA PO STAROM: “Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko Distrikt naprave sporazum i...”

Član Predsjedništva BiH je ponovio da pravo na imovinu pripada entitetima, te da je Ustavni sud BiH oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno, to je apsolutno neprihvatljivo.

  • Politika

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 9

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da država nema šta da odlučuje o imovini entiteta i najavio stavljanje van snage zakona bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao "imovine Republike Srpske".

"Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo van snage Ashdownov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavit ćemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu, piše Srna.

On je dodao da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvata da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na nivo BiH.

"Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko Distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko Distriktu i eto, to je rješenje", dodao je Dodik.

On je ponovio da pravo na imovinu pripada entitetima, te da je Ustavni sud BiH oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno, to je apsolutno neprihvatljivo.

Ukazao je da je ta priča o imovini dio jedne strategije, centralizacije u BiH, unitarizacije.

"Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu", rekao je Dodik, te ponovio i da “OHR i visoki predstavnik ne postoje”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...