NEDIM ADEMOVIĆ, EKSPERT ZA USTAVNO PRAVO: "Država BiH je roditelj čije dvoje djece ne sluša"

Smatra da Brčko distrikt dobro funkcionira zato što je on neuralgična tačka koja je pod kontrolom međunarodnog faktora.

  • Društvo

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 0

Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo u emisiji "Rezime" kaže da je država Bosna i Hercegovina roditelj koji ima troje djece - Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt.

"Moram reći da RS i FBiH ne slušaju kao djeca i mislim da bi trebali odavno da idu u Kazneno-popravni zavod, ali nažalost nemamo institucije koje će pomoći roditeljima da se to sprovede. U ovom momentu ta djeca ne slušaju, ali haos u potpunosti nije nastupio samo zato što vjerovatno u nekom komšiluku krije se neki malo jači dečko koji simpatiše te roditelje, pa ovi ne smiju to da urade."

Smatra da Brčko distrikt dobro funkcionira zato što je on neuralgična tačka koja je pod kontrolom međunarodnog faktora.

"To je jedan proizvod, prije svega politike SAD-a i svi smo svjesni da taj Brčko distrikt je ustvari trenutak, teritorija, momenat koji mora biti u potpunosti pod kontrolom države. Zato je to tako. Ne smije niko dirnuti u Brčko distrikt, toga su svi svjesni u ovom momentu."

Na pitanje koje su najveće mane Ustava BiH, Ademović odgovara: "Ustav BiH je jedan jako dobar tekst. On je kratak, programski napisan, sažet. U njemu su inkorporirani razni principi. I vi kad taj tekst date pozitivnom čovjeku on od njega može jako puno da napravi, može ga tumačiti na različite načine i može ga prilagođavati novonastalim okolnostima. Međutim, s obzirom na institute koji su takođe u njemu sadržani, a prije svega pravo veta kojeg ne možete kontrolisati. Kada date taj tekst u ruke zlog čovjeka onda shvatite da je taj tekst ustvari jedno oružje na osnovu kojeg se država može u potpunosti blokirati, zaustaviti, bez mogućnosti da takvog nekoga ko arbitrarno zloupotrebljava te mehanizme uopšte učinite odgovornim ili kaznite. Tako da Ustav, u zavisnosti ko ga ima, može da bude pozitivan ili negativan. Ali u svakom slučaju ne odražava ovo vrijeme i potrebe BiH jer takav jedan tekst zahtijeva jedno uređeno društvo i jednu pravnu, demokratsku državu gdje će ljudi na jednom visokom nivou, za korist tog društva kome služe koristiti taj tekst da što dalje odmaknu u svom razvoju. Kod nas je to sve obrnuto."

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...