MLADEN BOSIĆ SMRTNO OZBILJAN: "Ova kriza je duboko internazionalizirana, kopaju se rovovi u međunarodnoj zajednici..."

Delegat SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić izjavio je gostujući na N1 kako je vrlo opasno što se u BiH "ubrzano vraćamo u '90. godine" i odnose politike iz tog perioda, a odgovorio je i na pitanje smatra li da može u BiH doći do sukoba.

  • Politika

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 3

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Amir Fazlić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić podnijeli su jučer zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda državnog parlamenta, a na pitanje hoće li se on odazvati pozivu, Bosić odgovara kako ta sjednica, kako sada stvari stoje, neće biti ni održana.

SNSD može da opstruiše svako održavanje sjednice, to su najavili i te sjednice neće ni biti“, rekao je Bosić.

Dodao je i da ukoliko se delegati vladajuće koalicije u RS odazovu, odnosno ako dođu tri delegata iz SNSD-a, on će svakako biti i u Parlamentu te da nije problem da prisustvuje, mada je nejasno ponašanje SNSD-a, kako je istakao Bosić, po pitanju odluka NSRS u neučestvovanju i donošenju odluka u institucijama BiH. Poručio je i da vlada “opšti haos”.

Svjesna igra tri vladajuće stranke u BiH”

Kazao je i da će se konsultovati sa SDS-om, ali da je bilo za očekivati od opozicije da se “u ovom otvorenom ratu opozicija postavi između njih i da bude kolateralna šteta fingiranja konflikta koji za cilj imaju dizanje rejtinga”.

Ovo je svjesna igra tri vladajuće stranke u BiH, više puta viđena. Ovaj put se malo otrgla kontroli i sad imamo duboku krizu. Upali smo u jedan vrtlog“, poručio je Bosić.

Istakao je i da je sadašnja situacija u BiH scenario koji je dugo “visio u vazduhu”. Rekao je i da je ovakva kriza od samog fomiranja vlasti u BiH te da nikad nije profunkcionisala u pravom smislu.

Ne mislim da je došlo do vrhunca, nisam siguran ni kako će se završiti, ali je ozbiljnija nego što se činila. Ne nazire se kraj svemu tome“, istakao je.

Denis Bećirović iz SDP BiH kaže da Dejtonski mirovni sporazum ni jednim svojim aneksom ne dozvoljava blokiranje Parlamentarne skupštine BiH, a Bosić kaže kako nije definisao taj dio, te da se čini da je upravo to i razlog što SNSD ponekad dolazi na sjednice, a ponekad ne.

Da li će SNSD promijeniti stavove poslije sastanka sa Ericom Nelsonom?

SNSD pipaju da vide dokle mogu da idu. Ne znam hoće li promijeniti svoje stavove poslije posjete američkog ambsadora. Čini mi se da je razgovor obavljen u rezidenciji američkog ambsadora i ne bih se začudio da sutra budu drugi stavovi. Javnost u RS, ali i šira javnost čeka da vidi kakvi će stavovi doći iz Rusije poslije posjete Vučića Rusiji i evidentno je da je ova kriza duboko internazionalizirana, da se rovovi u međunarodnoj zajednici kopaju, da su definisane strane i to je najviše što me brine, jer ako se bude išlo u tom pravcu, sve će teže biti izaći iz ove krize“, naglasio je Bosić gostujući u Danu uživo.

Bosić je istakao i da je veoma teško da se spuste tenzije, jer se radi o “tri strane koje su u zagrljaju” i koja vuku svaka na svoju i svaka koja bi napravila ustupak ili odustala od svoga cilja, evidentno bi bila pokazana kao gubitnička strana, a to, kako navodi Bosić, nikome ne pada na pamet.

Sve tri strane su svjesne ono što traže ona druga strana neće prihvatiti, kao i zakazivanje sjednice Doma naroda. I ona je zakazana sa sviješću da neće biti održana, ali to služi za slikanje samog sebe kao zaštitnika nacionalnih interesa i održava staru retoriku. Vidite, mi se ubrzano vraćamo u ‘90. godine i odnose političke iz tog perioda, što je vrlo opasno“, poručio je Bosić.

Jesu li u BiH mogući sukobi?

O tome da li su onda mogući i sukobi, s obzirom da spominje devedesete, Bosić odgovara kako postoje tri mogućnosti.

Ili će sadašnji koji mogu, koji imaju vlast, donijeti neku odluku, odnosno sjesti i razgovarati kako izaći iz ovoga, praviti kompromise – što je malo vjerovatno ili će međunarodna zajednica pokušati da razriješi s obzirom da ima obavezu, što mislim da je malo vjerovatno. Treća opcija… ne želim ni da pričam o tome. To bio bi kraj razuma da se ponovo desi u BiH“, mišljenja je Bosić.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...