NAKON ŠTO JE HRVATSKOJ PRODAO AVIONE ZA 1,2 MILIJARDE EURA: Predsjednik Francuske poručio - "Neophodna reforma izbornog zakona u BiH i tu trebamo..."

Plenković je potvrdio da je posebna tema razgovora bila i BiH.

  • Politika

  • 25. Nov. 2021  25. Nov. 2021

  • 12

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron nalazi se u posjeti Hrvatskoj, a danas je nakon sastanka sa premijerom te zemlje Andrejom Plenkovićem kazao kako je jedna od tema sastanka bila i Bosna i Hercegovina.

"Mi smo ustanovili da postoje sličnosti u našim stajalištima u odnosu na mnoga pitanja. Razgovarali smo i o međunarodnoj situaciji, o problemima između Bugarske i Sjeverne Makedonije i reformi koja je neophodna na Izborni zakon u Bosni i Hercegovini i tu trebamo zajednički djelovati. To ćemo i učiniti u idućih nekoliko mjeseci", kazao je Macron u Zagrebu.

Plenković je potvrdio da je posebna tema razgovora bila i BiH.

"Objasnili smo poziciju Hrvatske. Želimo legitimno predstavljanje svih naroda u BiH", rekao je Plenković, piše Faktor.

Hrvatska avione plaća skuplje

Kako piše Tportal, Hrvatska će borbene avione Rafale, koje nabavlja od Francuske, platiti oko 15 posto skuplje nego što je to prvobitno najavljeno u maju, kada je i donesena odluka o njihovoj nabavci, barem sudeći po iznosu koji je iznesen na sjednici Vlade u srijedu,

Iako je premijer Hrvatske Andrej Plenković u maju, prilikom usvajanja odluke o nabavci vojnih aviona, rekao da će im cijena biti 999 miliiona eura (oko 7,5 milijardi kuna), u srijedu je javnosti iznesena oko 15 posto veća cijena. Naime, kako je rekao ministar finansija Zdravko Marić na sjednici Vlade u srijedu, avione će platiti 8,7 milijardi kuna (oko 1,2 milijarde eura). Marić je naveo da su 2,4 milijarde kuna rebalansom osigurane u budžetu za 2021. te da će preostalih 6,3 milijarde kuna biti plaćeno u ratama sljedećih nekoliko godina, što ukupno daje iznos od 8,7 milijardi kuna.

'Ove godine za kupnju Rafalea u državnom proračunu već su osigurane 2,4 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijarde kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardu kuna, u 2024. 1,7 milijardu kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna', naveo je Marić na sjednici Vlade u srijedu. Ministarstvo obrane upitali smo otkud rast cijene u odnosu na ono što je najavljeno i prezentirano javnosti u maju od čak 15-ak posto, a oni su odgovorili kako je riječ o PDV-u.

'Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona, kao što smo i ranije komunicirali iznosi 999 milijuna eura odnosno 7.527.481.560 kuna. Ukupni iznos koji je jučer komuniciran na sjednici Vlade uz dogovorenu cijenu obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske. Usto je u cijeli iznos uračunata i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena', stoji u odgovoru MORH-a.

Iz toga proizlazi da se PDV naplaćuje na novu robu i usluge, a to bi bilo naoružanje te obuka pilota i tehničara, dok se na avione PDV ne plaća zato što su korišteni. Na upit zašto se onda PDV prije plaćao kad su u pitanju bile nabavke polovnih helikoptera Kiowa Warrior i oklopna vozila MRAP, iz MORH-a su nas uputili da se obratimo Ministarstvu finansija. To smo i učinili te ćemo njihov odgovor objaviti kad ga dobijemo.

Podsjetimo, Ministarstvu obrane (MORH) Vlada je u srijedu na sjednici dala saglasnost za preuzimanje obaveza na teret sredstava državnog budžeta u razdoblju od 2022. do 2026. godine za nabavku višenamjenskog borbenog aviona Rafale, a uoči potpisivanja ugovora s Francuskom o njihovoj kupovini u četvrtak. Odluku o kupovini Rafalea Vlada je donijela 28. maja te je zadužila Ministarstvo odbrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske.

Ugovor potpisuju ministar obrane RH Mario Banožić i francuska kolegica Florence Parly. Ministar Banožić na sjednici Vlade tim je povodom rekao da je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO-vim standardima te će Hrvatskoj biti 'dostatni 30 i više godina'. Naveo je i da je uz 12 aviona u paketu moderan simulator letenja, koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora firmi proizvođača.

'Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu obuka obučavatelja', dodao je. Istaknuo je i da će se obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Početak obuke aviotehničkog osoblja predviđen je krajem 2022. godine dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine.

Ugovorom su, dodao je ministar odbrane, obuhvaćeni vojna saradnja, školovanje te održavanje zajedničkih vježbi francuske i hrvatske ratne avijacije. Prijenos vlasništva nad avionima, naveo je, provest će se u Francuskoj te će potkraj 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona. Sve avione iz Francuske u Hrvatsku 'prevest' će piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...