NJEMAČKI MEDIJI O SKUPU NA BLEIBURGU: "To je najveći sastanak fašista u Europi"

Der Standard nastavlja kako se u prošlosti skup u Bleiburgu sve više pretvarao u mjesto na kojem su se okupljali pripadnici ekstremno-desnih grupa iz Hrvatske i Austrije te da su pritom oni pokazivali i zabranjene nacionalsocijalističke i fašističke simbole - čime su kršili austrijske zakone.

  • Svijet

  • 25. Nov. 2021  25. Nov. 2021

  • 6

"Kratka vijest je zvučala banalno, a pritom je bila eksplozivna", tako list Süddeutsche Zeitung (SZ) počinje svoj članak u kojem analizira moguću zabranu skupa u Bleiburgu u obliku u kojem se do sada održavao, prenosi Deutsche Welle.

A ta vijest je bila preporuka grupe stručnjakinja i stručnjaka, koja je po nalogu austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova izradila ekspertizu o bleiburškom skupu. Stručnjaci su mišljenja da sporni skup Hrvata na Lojbaškom polju kod Bleiburga u Koruškoj "treba zabraniti".

Komisija preporučila zabranu

Vlada u Beču je jučer, nakon što joj je i službeno predočena ta ekspertiza, pokrenula inicijativu o "Izvještaju stručnjaka za Bleiburg", o kojoj bi se u nacionalnom parlamentu trebalo uskoro i glasati. Ono što na prvi pogled zvuči kao uobičajena parlamentarna procedura, ipak nije sasvim "normalno", piše SZ.

Minhenski list podsjeća da je trebalo proći nekoliko desetljeća da "prije svega uz pritisak Zelenih grupa pravnika, historičara, crkvenih predstavnika, policije i politike" na 110 stranica analizira i argumentira ono što se već odavno moralo dogoditi - "da se očito najveći skup fašista u Europi, koji se (uz dvije iznimke zbog korone) održava svake godine u maju u Koruškoj, više ne održava - barem ne u dosadašnjem obliku", piše SZ.

Njemački list piše da se u Bleiburgu otvoreno nosilo i pokazivalo simbole, uniforme, zastave i drugo znakovlje fašističke NDH, ali i "hrvatskih paravojnih snaga". Regionalne vlasti i Katolička crkva dugo nisu bili u stanju ili nisu htjeli postupati protiv toga, a ni protiv organizatora skupa, očito iz oportunitetnih razloga, pretpostavlja SZ: "Sve to bi sad trebalo biti drugačije."

"Demotivacija ekstremnih desničara"

Grupa stručnjaka, naime, dolazi do zaključka da se skup koji službeno organizira "Počasni bleiburški vod" u dosadašnjem obliku više ne smije održati, da se mora ukloniti natpis na spomen-ploči na Lojbaškom polju, da će se proširiti i lista zabranjenih ustaških simbola, napominje minhenski SZ.

Ovaj list ipak prenosi i kako su austrijski stručnjaci skeptični oko toga hoće li odgovarajuće zakonske modifikacije doista biti dovoljne da se "demotivira ekstremne desničare oko njihovog godišnjeg okupljanja".

Iako bi Austrija mogla definitivno zabraniti održavanje skupova u Bleiburgu u obliku u kojem su se održavali do 2019., to ne znači da je generalno zabranjeno održavanje mise za pokojne. "Ništa u načelu nitko nema protiv katoličke mise jer postoje i 'neutralne zadušnice', kod kojih se ne radi o 'štovanju fašističke ideologije'", zaključuje SZ.

"Široka podrška zabrani"

O Bleiburgu se opširno izvještava i u austrijskim medijima. Der Standard kaže kako u toj zemlji postoji "široka podrška zabrani blajburškog fašističkog skupa" te da samo stranka FPÖ odbacuje preporuku grupe stručnjaka o zabrani Bleiburga u dosadašnjem obliku.

Bečki list piše kako je "službeni povod održavanju skupa odavanje počasti hiljadama ubijenih fašističkih ustaških vojnika nakon kapitulacije nacionalsocijalista". "Oko 40.000 izbjeglih vojnika, koji su se borili uz naciste, tada je britanska okupacijska sila u Bleiburgu, zajedno sa članovima njihovih porodicai, isporučila Titovim komunističkim jedinicama, mnogi su oni ubijeni ili na licu mjesta ili tokom povratka."

Der Standard nastavlja kako se u prošlosti skup u Bleiburgu sve više pretvarao u mjesto na kojem su se okupljali pripadnici ekstremno-desnih grupa iz Hrvatske i Austrije te da su pritom oni pokazivali i zabranjene nacionalsocijalističke i fašističke simbole - čime su kršili austrijske zakone. Austrijski list također napominje kako grupa stručnjaka nema ništa protiv održavanja komemoracije za ubijene ljude, a ni protiv katoličke mise te zaključuje kako oni protuustavnim smatraju "okupljanje fašista" u Bleiburgu.

Kaiser: Povijesni revizionizam

Der Standard citira austrijskog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera (ÖVP) koji je rekao da je, "…uvažavajući ustavne norme, međunarodne obaveze i sudsku praksu Ustavnog suda, grupa stručnjaka došla do zaključka da skup na način na koji se održao, posebno 2019. i godinama prije toga, ubuduće treba zabraniti". Ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) je naglasila da se Republika obavezala "djelovati protiv aktivnosti koje se provode s ciljem obnove nacionalsocijalizma i generalno protiv svih oblika fašizma."

U članku bečkog lista može se pročitati i izjava šefa koruške vlade Petera Kaisera (SPÖ) koji se, kako kaže, oduvijek borio protiv "povijesnog revizionizma desnih radikala" u Bleiburgu. Kaiser dodaje: "Sada austrijska savezna vlada na diplomatskoj razini mora objasniti da blajburškog skupa u tom obliku više neće biti", prenosi Index.hr.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...