HLADNI RAT U SUSJEDSTVU: Hrvatska s eskadrilom Rafale postaje vodeća sila u regiji, Srbija ima najviše aviona, ali su pred otpisom...

Kada su MiG-29 nabavljeni 1987.–1988., propisano je da ostanu u službi 24 godine, a kasnije je taj rok produžen na 30 godina.

  • Regija

  • 27. Nov. 2021  

  • 5

Ugovor o kupoprodaji 12 borbenih zrakoplova Rafale između Francuske i Hrvatske, dobar je povod za inventuru vojne avijacije i u susjednim nam zemljama, piše "Slobodna Dalmacija".

Srbija, koja je naslijedila sve glavne resurse nekadašnje JNA, ima na raspolaganju najviše vojnih letjelica, ali s problematičnim datumom proizvodnje: kako su i oni predugo računali na prastare MIG 21 avione (dvosjede bez radara), rješenje je pronađeno u donacijama polovnih MIG-ova 29 iz prijateljske Rusije i Bjelorusije.

Sada je, kako piše beogradski sedmičnik Vreme, 14 takvih aviona u batajničkoj bazi. Jednosjeda je 11, a tri su dvosjeda. Po porijeklu – četiri su naslijeđe jugoslavenske ere, šest je nabavljeno od Vladimira Putina i četiri od Aleksandra Lukašenka. Činilo se racionalnim da se kao prijelazno rješenje do nabave eskadrile višenamjenskih borbenih zrakoplova uloži nešto novca u obnovu resursa, ali Ministarstvo odbrane Srbije odlučilo je da ide korak dalje i ugovorilo je modernizaciju po ruskom projektu MiG-29SM, koji je ranije izrađen za Peru i Mjanmar. Ima tu nekih interesantnih novina kao što su nove rakete zrak-zrak, te neka vođena sredstva za djelovanje s veće udaljenosti.

Eskadrila MiG-29 dovedena je u red, odnosno u let 2018. godine, a sada su u toku provjere prototipa moderniziranih letjelica, pa slijede prepravke na svim primjercima. Slaba tačka tog ulaganja je činjenica da je životni vijek tih letjelica - limitiran.

Kada su MiG-29 nabavljeni 1987.–1988., propisano je da ostanu u službi 24 godine, a kasnije je taj rok produžen na 30 godina. S obzirom da su ti avioni već premašili taj vremenski limit, ruska firma RSK MiG koja je nositelj autorskih prava, odobrila je produžetak resursa za pet godina i još jednom isto toliko! Četiri aviona koja su ove godine stigla u Srbiju iz Bjelorusije dobila su 10 godina resursa i to je kraj.

Vojska Srbije ima još i prastare Orlove. Jedan po jedan izlaze s remonta i sada je 12 zrakoplova u resursu od 26 koliko ih je na papiru. Ne treba zaboraviti ni na nekoliko Galebova 4 koji su dvosjedi za obuku, ali i sad već kandidati za muzejske zbirke.

U Banjoj Luci se nalaze Orlovi, Jastrebovi i jedan Galeb 4, ali ne lete od 2006. godine.

U Makedoniji su iz hitne ratne nabavke 2001. ostala četiri jurišnika Suhoj 25, ali također samo kao izlošci za muzej. U Crnoj Gori čuvaju se četiri Galeba 4 koja ne lete već punih 11 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...