UOČI KLJUČNIH PREGOVORA U SARAJEVU: Izetbegović od probosanskih stranaka traži da zauzmu zajednički stav oko…

Naredne sedmice bit će održan nastavak razgovora političkih stranaka sa američkim i predstavnicima EU oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena. 

  • Politika

  • 27. Nov. 2021  

  • 15

Uoči tih sastanaka SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović pozvali su predstavnike probosanskih stranaka na punu koordinaciju i formulisanje zajedničkih stavova o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva, u skladu s principima oko kojih je već postignuta načelna saglasnost i sa kojima je javnost upoznata.

“Nekoordinirani pristup otežava poziciju kompletnog probosanskog bloka. Radi se o sudbonosnim odlukama i procesima koji ne smiju biti korišteni u svrhu pribavljanja političkih poena ili stranačkih interesa od bilo koga”, navode iz SDA.

Iz SDA su izrazili zabrinutost najavama pojedinih zvaničnika da je u ovom času potrebno riješiti isključivo pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

“Pri čvrstom smo stavu da je potrebno pronaći izbalansirano rješenje kojim bi se riješile i zloupotrebe Doma naroda Parlamenta FBiH. Kadrovi HDZ-a blokirali su izbor nove Vlade FBiH i implementaciju izbornih rezultata iz 2018. godine, kao i izbor sudija Ustavnog suda FBiH. Istovremeno, Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, kojeg u apsolutnoj većini čine kadrovi HDZ-a, ili obara zakone i druge dokumente koje je usvojio Predstavnički dom ili jednostavno ne želi da ih razmatra.  Trenutno se u Domu naroda nalazi 37 zakona (13 prijedloga i 24 nacrta) koje je usvojio Predstavnički dom i svi oni su na čekanju. Na čekanju je i 36 odluka, strategija i planova, te još 81 dokument (izvještaji i informacije) koji su usvojeni u Predstavničkom domu, ali ih Dom naroda uopće ne razmatra. Više od 150 različitih akata „zarobljeno” je u Domu naroda”, navode iz SDA.

Iako iz SDA pozdravljaju angažman i podršku predstavnika Evropske unije i SAD-a na iznalaženju rješenja za reformu Ustava i izbornog zakonodavstva, s druge strane protiv su pokušaja da se pregovori svedu na reducirani format u kojem učestvuju samo SDA i HDZ jer je za bilo koje rješenje potrebna dvotrećinska parlamentarna podrška, piše "Patria".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...