REPORTAŽA BBC-a: Pogledajte kako izgleda prva linija fronta u Ukrajini (VIDEO)

Reporter BBC-a Abdujalil Abdurasulov posjetio je položaje ukrajinske vojske na istoku zemlje kako bi se uvjerio u trenutnu situaciju na prvoj liniji fronta.

  • Svijet

  • 27. Nov. 2021  27. Nov. 2021

  • 2

Ratne aktivnosti na istoku Ukrajine prisutne su od 2014. godine i početka rata između ukrajinske vojske i proruskih separatista, a posljednje analize pokazuju kako bi se sukobi u narednom periodu mogli ponovno intenzivirati.

Gomilanje ruskih trupa na istočnoj granici u blizini Ukrajine izazvalo je veliku zabrinutost zapadnih zemalja, prije svega Sjedinjenih Američkih Država, čiji zvaničnici smatraju da Rusija planira završiti posao u Ukrajini, koji je započela 2014. godine.

"Zabrinuti smo izvještajima o neuobičajenim ruskim vojnim aktivnostima. Rusija bi mogla napraviti ozbiljnu grešku u pokušaju da ponovi ono što je uradila 2014. godine kada je okupila svoje snage duž cijele granice i prešla na suverenu ukrajinsku teritoriju. To je učinila pod lažnim opravdanjem da je isprovocirana",  rekao je prije nekoliko dana američki državni sekretar Antony Blinken.

Dok lideri brojnih svjetskih sila na istoku i zapadu raspravljaju o tome da li će Rusija ponoviti aktivnosti iz 2014. godine, situacija na istoku Ukrajine od početka rata ostala je skoro ista.

Reporter BBC-a Abdujalil Abdurasulov posjetio je položaje ukrajinske vojske na istoku zemlje kako bi se uvjerio u trenutnu situaciju na prvoj liniji fronta.

Mjesto koje je reporter posjetio nalazi se u neposrednoj blizini Donjecka, a novinar ističe kako je prije 2014. godine grad bio velika industrijska zona s brojnim fabrikama.

"Avdiivka je ranije bila grad u kojem se živjelo brzo. Ovo je sve nekada bila industrijska zona s mnogo fabrika, a pogledajte na šta liči sada. Nakon godina ratovanja, sve je srušeno", ističe reporter.

Nakon uvodnog dijela reportaže reporter se zajedno s vojnicima spustio u rovove. Kako se opisuje, pozicije proruskih separatista i ukrajinske vojske udaljene su samo 100 metara, zbog čega vojnici moraju konstantno biti na oprezu.

"Pozicija proruskih snaga udaljena je samo 100 metara. Uz pomoć Rusije separatisti se bore na istoku Ukrajine. Uprkos primirju, upotreba oružja nikada nije prestala. Upravo smo čuli nekoliko pucnjeva i eksplozija, sada smo u zaklonu iza zida i vreća s pijeskom. Vojnici promatraju sitauciju i onda ćemo odlučiti šta dalje", rekao je Abdurasulov.

Između ostalog, novinar je iskoristio priliku da razgovara i s kapetanom ukrajinske vojske Andrejem Barbušenkom, koji je govorio o ruskom prisustvu na ukrajinskoj granici.

"Kada bi na našim granicama bila armija od 80.000 ljudi, svjesni smo da bismo teško ostali ovdje, na našim pozicijama. Međutim, smireni smo jer znamo da je ovo naša teritorija, naša zemlja i znamo šta trebamo raditi", poručio je Barbušenko.

Situacija na prvoj liniji fronta, kako ističu vojnici, dodatno se usložnjava kako pada noć, s obzirom na to da se upravo u tom periodu intenziviraju sukobi.

"Sada se nalazimo unutar fabrike, ali ne možemo ići napolje jer moja infracrvena kamera može odati položaje. Zbog toga nije sigurno biti napolju", pojašnjava novinar.

Kratka reportaža završena je u trenutku kada su proruski separatisti započeli napad na ukrajinske položaje.

"Ove eksplozije su bile veoma blizu, znači da je neprijatelj počeo pucati na nas", rekli su ukrajinski vojnici.

BBC

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...