BURNO U PODGORICI: Komšić kazao kako podrška Macrona izmjenama Izbornog zakona ide uz Hrvatsku kupovinu francuskih aviona, reagovao francuski ambasador u Crnoj Gori…

Christian Thimonier je kazao kako oni (Francuska) očekuju da BiH bude članica Evropske unije i dio zajedničkog “sigurnosnog balona” (NATO, op. a.) te da se ne radi samo o prodaji aviona. Pozvao se i na ulogu Francuske u prošlosti u kontekstu BiH.

  • Vijesti

  • 27. Nov. 2021  29. Nov. 2021

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom obraćanja na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici, kazao je da postoje ekonomski interesi pojedinih evropskih zemlja "da određuju čak i njihov odnos prema vrijenosnim stavovima tih zemalja, ovisno o moći te zemlje, čak da se utječe i na odluke cijele zajednice Evropske unije".

-Primjer, kupovina francuskih aviona u Hrvatskoj. Predsjednik Emmanuel Macron, naravno odličan posao – dobar novac, dao je podršku premijeru Andreju Plenkoviću za njegove stavove i dao mu za pravo da se miješa u unutarnje poslove BiH oko izmjena Izbornog zakona. Rekao je naravno ide to uz ove avione! Pa da kažem našim kolegama iz Sjeverne Makedonije, nemojte me pogrešno shvatiti, ali razmislite o kupovini francuskih aviona. Možda vas to pokrene naprijed. To je realnost – kazao je Komšić.

Reagirao je francuski ambasador u Crnoj Gori Christian Thimonier koji je, između ostalog, kazao kako oni (Francuska) očekuju da BiH bude članica Evropske unije i dio zajedničkog “sigurnosnog balona” (NATO, op. a.) te da se ne radi samo o prodaji aviona. Pozvao se i na ulogu Francuske u prošlosti u kontekstu BiH.

-Ambasadore, ja se dobro sjećam tog vremena i činjenica jeste da je Francuska bila ključna zemlja pri pokretanju intervencije. SAD nisu htjele da krenu bez Francuske u intervenciju i zaustavljanje rata u BiH. Ali, to je bilo, ambasadore. Nekad bilo. Danas je nešto drugo. Imate kolege svoje, francuske ambasadore…, ja Vas molim, zamolite ih, da ne govore u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca kako su svi u Bosni i Hercegovini počinili genocid. Nije vrijeme da iznosim detalje, ali Vam mogu reći privatno. Dakle, ono je bilo jedno vrijeme. A sjećamo se mi vremena i par godina prije toga i dolaska predsjednika Francuske, gospodina Françoisa Mitterranda u Sarajevo i šta je značio taj dolazak. Naš dug, sva zahvalnost, šta god treba je za predsjednika Jacquesa Chiraca. Ali se sjećamo i Mitterranda. Jedno vrijeme, drugo vrijeme, možda je danas neko treće vrijeme? Ali stvari stoje tako – replicirao je Komšić.

Hrvatska na teret sredstava državnog budžeta u razdoblju od 2022. do 2026. godine za nabavu višenamjenskih francuskih borbenih aviona Rafale izdvaja 999 miliona eura.

U raspravu se uključio i član Predsjedništva Šefik Džaferović koji je kazao da smo mi u Bosni i Hercegovini neizmjerno zahvalni Chiracu za sve što je uradio za BiH.

-Osobno sam bio na njegovoj sahrani u znak poštovanja prema tom čovjeku i Francuskoj. Mi želimo imati i imat ćemo dobre odnose sa prijateljskom Francuskom. Govorimo, dakle, o tim pozitivnim stvarima – rekao je Džaferović, dodajući da svoje međusobne odnose na Balkanu trebamo rješavati razgovorom i dogovorom, a ako to ne postoji, onda postoji međunarodno pravo i institucije međunarodne pravde koje treba pozivati u pomoć.

-Budućnost svih nas ovdje može biti samo na ravnopravnoj osnovi. Ne postoje manje ili više važne države Zapadnog Balkane, postoje samo države Zapadnog Balkana – kazao je Džaferović uz napomenu da je isto i sa narodima.

-Ne postoje ni manje ili više vrijedni narodi unutar tih država. To je vrlo važan princip. To je vrlo važan princip koji moraju shvatiti svi u regionu Zapadnog Balkana – dodao je Džaferović, piše Hayat.

Vezane vijesti

trenutak ...