GRADONAČELNIK TUZLE POTCRTAO: “Elektroenergetski sistem ne može i dugo neće moći da opstane bez rudara i bez uglja”

Kaže da su građani jako uznemireni i očekuju intenzivan i konstruktivni socijalni dijalog.

  • Društvo

  • 27. Nov. 2021  27. Nov. 2021

  • 1

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle pozvao je sve nadležne institucije na poštivanje rudara te da se pitanje njihovih zahtjeva što prije riješi. Podcrtao je da bez rudara nema ni energetskog sektora u BiH.

„Njihova plata ne treba da bude manja nego veća. Oni se ne bore za slikanje u brendiranoj odjeći, za predobro plaćene funkcije, medijsko eksponiranje i lajkove, nego za goli život. Rudari nisu krivi što državna firma u kojoj rade nije uplaćivala državi poreze i doprinose. Kao i svi drugi radnici i rudari imaju pravo na to da im se uveže staž, da im oprema i sigurnost u rudnicima bude bolja, pošteno je da ugalj kojeg iskopaju bude bolje plaćen. Svakome je, valjda, jasno da naš elektroenergetski sistem ne može i dugo neće moći da opstane bez rudara i bez uglja“,  istaknuo je danas Imamović za BHRT.

Smatra da ovakva situacija dovodi i do nestabilnosti u zemlji, nestabilnosti energetskog sistema što može dovesti do ekonomskog slabljenja svih radnih mjesta i svih građana.

„Svima je jasno da se u Elektroprivredi i rudnicima nakupilo mnogo problema u mnogo godina i svi ti problemi se ne mogu riješiti preko noći. Međutim,trenutnu krizu treba riješiti hitno. I to pošteno, bez manipulacija, spinovanja i prijetnji čitavim gradovima i rudarima.  Unutar cijelog koncerna treba da bude više rada, pravde i jednakosti“, dodao je Imamović.

Kaže da su građani jako uznemireni i očekuju intenzivan i konstruktivni socijalni dijalog.

„Sada kad radnici Termoelektrane Tuzla ulažu velike napore da očuvaju sistem proizvodnje električne energije i tople vode za grijanje, u ovom trenutku kada nam radi mogućih redukcija, a samo Tuzli, zašto samo Tuzli? Zbog zaprijećenog nestanka struje prijeti maksimalna ugroženost privrede i svakog domaćinstva, nadležni organi trebaju pokazati poštovanje prema rudarima, razumijevanje rudarskih problema, trebaju danonoćno raditi i razgovarati, uspostaviti istinski socijalni dijalog i što prije pronaći izlaz iz ove situacije“, poručio je Imamović i pozvao nadležne institucije, a prije svega Elektroprivredu BiH  da preuzmu odgovornost, jer je u njihovim rukama moć odlučivanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...