U PRIJEDORU KAMPANJA ZA NOVOG GRADONAČELNIKA: "Ako SNSD nakon Bijeljine i Banjaluke izgubi i ovaj grad, to je kraj Milorada Dodika" (VIDEO)

Za razliku od anketiranih Prijedorčana koji nemaju velika očekivanja, javnost očekuje da će prijevremeni izbori za prvog čovjeka trećeg po veličini grada u Republici Srpskoj biti indikator snage političkih subjekata u ovom entitetu.

  • Politika

  • 27. Nov. 2021  27. Nov. 2021

  • 0

U Prijedoru je zvanično počela kampanja za izbor novog gradonačelnika i trajat će 15 dana. Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora donesena je nakon što je dosadašnji gradonačelnik, Dalibor Pavlović, zbog kompromitujućih fotografija na kojima se nalazi podnio ostavku 11. oktobra.

Za učešće na prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora je prijavljeno 14 političkih subjekata, jedna koalicija, osam partija i pet nezavisnih kandidata. Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, pravo glasa ima oko 86 hiljada građana, koji će glasati na 130 glasačkih mjesta, 12. decembra. Na raspolaganju će biti i tri mobilna i jedan "Kovid-tim". Opcija je i glasanje putem pošte.

Prvoga dana kampanje za prijevremene izbore za gradonačelnika Prijedora, građani zatečeni u centru, potpuno su indiferentni. Neki od njih i ne znaju ko su kandidati. Građani uglavnom govore da ih ne zanima politika, da ne parate, da ne znaju imena kandidata, da se pakuju i napuštaju državu, da neće da komentarišu.

Za razliku od anketiranih Prijedorčana koji nemaju velika očekivanja, javnost očekuje da će prijevremeni izbori za prvog čovjeka trećeg po veličini grada u Republici Srpskoj biti indikator snage političkih subjekata u ovom entitetu.

Analitičari podsjećaju da je Prijedor izvor dvodecenijski bastion DNS-a, ali i njegov kamen spoticanja sa nekadašnjim koalicionim partnerom SNSD-om.

"Ovi izbori su ključni. Ako SNSD nakon Bijeljine i Banjaluke izgubi Prijedor, to je kraj Milorada dodika. Ako dobije, to znači da se Dodik oporavio od udarca na prošlim lokalnim izborima", kaže politolog Velizar Antić za BHRT.

Podsjetimo, odluka o raspisivanju prijevremenih izbora u Prijedoru donesena je nakon što je nekadašnji gradonačelnik Dalibor Pavlović, zbog kompromitujućih fotografija na kojima se nalazi, podnio ostavku 11. oktobra, na zahtjev stranačkog šefa Milorada Dodika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...