DESET MILIONA DOLARA ZA GLAVU SRPSKOG MAFIJAŠA: Evo na koliko su ucijenjeni životi poznatih balkanskih kriminalnih vođa

Ni životi lidera "kavčana" i "škaljaraca", koji su osumnjičeni za brojna ubistva i šverc narkotika, nisu jeftini, pa je za najskupljeg bilo pripremljeno 900.000 eura.

  • Hronika

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 2

Za ubistvo visoko rangiranih kriminalaca sa Balkana njihovi neprijatelji su spremni platiti i nekoliko stotina hiljada eura, a jedna od cjenjenijih "glava" iz srpskog podzemlja je - Veljko Belivuk.

Naime, jedan drugi zloglasni balkanski kriminalac, također Srbin, "vrijedi" mnogo više i od njega, kao i od drugih mafijaša sa ovih prostora čiji životi su ucijenjeni na velike svote novca.

Ubjedljivo "najskuplja glava" među balkanskim kriminalcima je navodno ona Zorana Jakšića, navodnog vođe klana "Amerika", za čije ubistvo su njegovi neprijatelji navodno bili spremni dati čak 10 miliona dolara.

Ni životi lidera "kavčana" i "škaljaraca", koji su osumnjičeni za brojna ubistva i šverc narkotika, nisu jeftini, pa je za najskupljeg bilo pripremljeno 900.000 eura.

Zoran Jakšić je na nišan neprijatelja dospio prošle godine, kada je policiji u pritvoru navodno ocinkario više kriminalaca koji su sarađivali sa njegovim klanom "Amerika", a među njima je bio i najtraženiji peruanski bjegunac Migel Anhel Viljanueva, pa su oni uhapšeni zahvaljujući Jakšiću.

Zbog toga su za njegovo ubistvo spremili 10 miliona dolara, ali ono još nije izvedeno. On trenutno služi kaznu od 20 od 25 godina zatvora u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina.

Za Jovana Vukotića, vođu "škaljarskog klana", suprotstavljeni "kavački klan" spreman je da plati 900.000 eura. Kada je Vukotić bio u Centralnom zatvoru u decembru 2019, njegovu vjerenicu su na putu do tamo zaustavila tri lažna policajca u namjeri da sipaju cijanid u hranu koju je ponijela za njega, ali su u tome spriječeni jer je ona tek išla u restoran po obroke.

Za život Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Centralnom zatvoru, pripadnici škaljarskog klana" spremni su navodno platiti 700.000 eura.

Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića, zvanog Mesar, pokušali su likvidirati na aerodromu u Tivtu, ali je policija uspjela uhapsiti trojicu plaćenika.

U tom istom planu za smrt Marka Miljkovića bio je spreman kofer od 300.000 eura. Šef grupe za ove dvije likvidacije bio je pripadnik "škaljaraca" Janko Vukadinović, koji je na robiji u Spužu. On je kasnije, u julu, poliven vrelim uljem iz osvete, dok su napad izveli "kavčani" kroz otvor na vratima svoje ćelije.

Luka Bojović, jedan od vođa "škaljaraca", u Španiji služi kaznu od 18 godina robije, a 2016. njegov najljući neprijatelj Slobodan Šaranović, koji je bio blizak Jakšićevom klanu "Amerika", ponudio je 600.000 eura za ubistvo u zatvoru, ali je ubrzo poslije toga sam bio ubijen.

Voda "kavačkog klana" Radoje Zvicer pobjegao je iz Crne Gore u Južnu Ameriku ubrzo nakon 4. februara, kada su uhapšeni njegovi saradnici Belivuk i Miljković. Zvicera su u maju prošle godine trojica "škaljaraca" pogodila sa pet metaka ispred njegovog stana u Ukrajini, a za taj napad bilo je pripremljeno 500.000 eura. On je preživio i plaćenici su uhapšeni zbog brojnih grešaka.

Slobodan Kašćelan, osnivač "kavačkog klana", mnogo puta je bio meta "škaljaraca", ali je svaki napad uspješno izbjegao. On je 22. januara i 2. februara ove godine imao zakazana suđenja na kojima se morao pojaviti, pa su likvidatori tada planirali da ga raznesu bombom i time zadaju konačni udarac ovom klanu. Njegova glava procijenjena je na 500.000 eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...