BORBA S PANDEMIJOM: Švicarci na referendumu podržali novi Covid-zakon, uvode propusnice

Samo je populistička desničarska politička partija UDC, glavna politička stranka u zemlji, pozivala da se glasa protiv zakona.

  • Svijet

  • 28. Nov. 2021  28. Nov. 2021

  • 0

Prema prvim projekcijama za zakon je glasalo 63 posto građana, sa marginom greške od tri procentna poena. Protivnici zdravstvene propusnice koji su pokrenuli referendum su prema tome izgubili, što nije iznenađenje pošto su ankete prije referenduma stalno davale prednost pristalicama zakona.

Samo je populistička desničarska politička partija UDC, glavna politička stranka u zemlji, pozivala da se glasa protiv zakona.

Glasanje o tzv. Zakonu COVID-19, kojim se pored uvođenja zdravstvenih propusnica takođe oslobađa više milijardi švicarskih franaka pomoći za zaposlene i kompanije pogođene pandemijom održano je u vrijeme kada se Švicarska kao i mnoge druge zemlje u Evropi suočava s velikim skokom broja novozaraženih koronavirusom.

Također, u vrijeme kada se pojavio novi soj koronavirusa omikron, koga je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajući i koji je ponovo svijet vratio u stanje uzbune, Švicarska vlada, za razliku od drugih u Evropi, nije na to odgovorila novim restrikcijama.

Analitičari su ocijenili da vlada nije željela podstači dodatna protivljenja svojoj antikovid politici prije današnjeg testa na referendumu, a da bi vlada mogla da pojača antikovid mjere ako Švicarci podrže zakon. Kampanja pred referendum bila je obilježena brojnim demonstracijama ponekad i sa nasiljem, ali daleko od scena nereda viđenim u Holandiji i francuskim Antilima.

Međutim, porast tenzija u Švicarskoj, zemlji poznatoj po svojoj kulturi dijaloga i kompromisa i gdje se referendumi organizuju više puta godišnje u smirenoj atmosferi imao je „efekat elektrošoka“. Kao znak neuobičajenih tenzija u Švicarskoj policija je podigla ogradu ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu u očekivanju demonstracija tokom dana.

Švicarske vlasti su u utorak upozorile na rastući „peti talas“ zaraze koronavirusom u zemlji, gdje su stope vakcinacije otprilike slične kao i kod susjeda Austrije i Njemačke, s vakcinisanim oko dvije trećine stanovništva. Stope novozaraženih su primjetno skočile u Švicarskoj posljednjih sedmica, prenosi Source.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...