DŽINDIĆ UOČI SASTANKA SA PREDSTAVNICIMA RUDARA: "Dogovorili smo da idemo na jednu varijantu..."

(...) da Vlada izdvoji još 10 miliona i da to ide kao interventna sredstva za uvezivanje staža rudarima."

  • Društvo

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 0

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH danas je govorio o trenutnoj situaciji sa zahtjevima Sindikata rudara, pred sastanak koji je najavljen za večeras. Džindić je kazao da je dijalog ključan za nastavak pronalaska rješenja za situaciju sa rudarima.

Očekujete li dogovor?

Prije svega, drago mi je da je Sindikat pristao da se sjedne i razgovara. Zahtijevao sam svaki dan da se sjedne i razgovara. Moj razlog izlaska pred rudare bio je da pošaljem poruku da se samo razgovorom može doći do rješenja. Mi smo imali drugi dan protesta dogovoren sastanak u 13:30, gdje smo razgovarali sa tri čovjeka iz sindikata u Parlamentu kod gospodina Zaimovića o zahtjevima koji su došli 17.11. Mi smo u nekih sat vremena došli do zaključka da imamo dogovor oko jedno 4 tačke koje su krucijalne i koje mogu biti okosnica za potpisivanje sporazuma između EP i Sindikata“, kazao je Džindić za N1.

Potom je pojasnio šta se dalje dešavalo sa spomenuta četiri zahtjeva.

Ta četiri zahtjeva su nakon što je usmeni razgovor prepisan na papir doživjele određene transformacije i dodavanja određenih tačaka, od strane Sindikata. Nakon toga je taj sporazum u izvornom obliku prebačen u Elektroprivredu, oni su pregledali i prekrižili ono što su smatrali da nije prihvatljivo i što nisu dogovorili na sastanku. Zatim iza toga imamo situaciju da je Sindikat nezadovoljan križanjem određenih stavova poslao novi zahtjev, kod mene na stolu imate 5 verzija različitih“.

“Sedam tačaka prihvatljivo”

Džindić dodaje da se danas na sjednici Vlade raspravljalo pojedinačno o svakoj tački, te da je sedam potpuno prihvatljivo.

Mi smo danas na sjednici Vlade raspravljali pojedinačno o svakoj tački, sedam je potpuno prihvatljivo. Dva su zahtjevi koji se trebaju usaglasiti, radi se o tehničkim korekcijama i usklađivanju određenih zahtjeva spram zahtjeva koji egzistiraju. Ostale trebamo usaglasiti. Zahtjev za uvezivanjem staža, moramo dobro izdefinisati ko će tu obavezu da preuzme. Ministarstvo svake godine, pa i ove, uvezuje staž za ljude koji trebaju otići u penziju. Danas smo na Vladi donijeli odluku da još 200 radnika penzionišemo i pošaljemo u penziju“.

Dodaje da je dogovorena jedna varijanta.

Mi smo se dogovorili da idemo na jednu varijantu: da Vlada izdvoji još 10 miliona i da to ide kao interventna sredstva za uvezivanje staža rudarima. S druge strane, da se napravi plan 2023./2028. gdje će se godišnje izdvajati značajna sredstva za uvezivanje staža preostalim radnicima. To je vrlo jasno definisano u okviru sporazuma, samo o tome treba sjesti i razgovarati“, kazao je i dodao:

“Pomjerati termine naprijed i nazad, ovaj sporazum ne može biti ultimativno prihvaćen ni sa jedne strane; ja vam šaljem i preko nišana se gledamo i vi to morate prihvatiti”.

Džindić je dodao da će na večerašnjem sastanku prisustvovati direktor EP BiH, kao i direktori sedam rudnika iz FBiH.

Pravilnik o radu i radnom učinku?

Kada je riječ o Pravilniku o radu i radnom učinku, Džindić je mišljenja da je cijelu priču trebalo bolje iskoordinirati, te da je to “jedan grijeh koji EP nije sebi smjela dopustiti”.

To je trebalo iskoordinirati između šefova odjeljenja, direktora ranije i svaki radnik je trebao biti upoznat šta je po starom pravilniku, a šta po novom. To je jedan grijeh koji EP sebi nije smjela dopustiti. Onda je to dosta izmanipulisano jer se objašnjava da će rudari imati manju platu“.

“Mi smo dogovorili da taj Pravilnik suspendiramo do Nove godine i da se to tada dva puta sedmično zajedno predstavnici Sindikata i EP nalaze i nađu rješenje koje će biti prihvatljivo. To znači da nijedan rudar ne smije imati manju platu nego ranije i tačka”, dodao je Džindić.

Džindić je još kazao da se mora voditi računa o nekoliko stvari, kao što su količine novca kojima rudnici raspolažu.

Mi moramo voditi računa o nekoliko stvari; ako imamo problem u funckionisanju rudnika da svake godine EP isplaćuje avanse prema rudnicima da bi mogli izmiriti plate i neke obaveze, to znači da nema dovoljne količine novca u rudnicima da mogu servisirati svoje obaveze. Da bi prekinuli tu agoniju i počeli sa izmirivanjem obaveza koje rudnici imaju, mora se povećati cijena uglja prema rudnicima. Ne smijemo dozvoliti da jedna drugu stvari isključuju. Moramo obezbijediti energijsku stabilnosti i moramo na socijalno prihvatljiv način izvršiti ovu tranziciju“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...