PROCURIO SNIMAK BLAMAŽE BRITANSKE AVIJACIJE: Pogledajte kako je 100 miliona dolara vrijedan borbeni avion F-35 završio u moru (VIDEO)

Na samoj snimci vidi se kako avion vrlo polako ide prema rampi za uzlijetanje te potom pada preko nje.

  • Zabava

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 0

Procurio je video snimak koja pokazuje trenutak u kojem je borbeni avion Kraljevske ratne avijacije F-35B umjesto na nebu, završio u moru tokom pokušaja uzlijetanja, piše  Sky News.

Riječ je o incidentu koji se dogodio 17. novembra ove godine na britanskom nosaču aviona HMS Queen Elizabeth koji se u tom trenutku nalazio negdje u Mediteranu.

Sky News tvrdi da je, prema njihovim informacijama, video autentičan. Na samoj snimci vidi se kako avion vrlo polako ide prema rampi za uzlijetanje te potom pada preko nje, dok se pilot uspješno katapultirao čime je izbjegnuta tragedija.

Riječ je o prvoj nesreći na nosaču aviona Queen Elizabeth, ponosu Britanske ratne mornarice, na kojem je trenutno smješteno osam britanskih F35-ica te 10 američkih. Riječ o borbenim avionima pete generacije, najmodernijima na svijetu, a koje je Ujedinjeno Kraljevstvo, između ostalog, naručilo za svoja dva nosača aviona klase Queen Elizabeth (zasad je naručeno 48 komada, a u planu je još 60 do 80 komada).

F-35B jedna je od varijanta borbenog aviona F-35 Lightning, s mogućnošću uzlijetanja uz kraći zalet te vertikalnog slijetanja. Između ostalog, zamišljen je kao zamjena za britanske borbene avione Harrier. Prema trenutno istaknutim cijenama proizvođača Lockheed Martina, jedan avion F-35B (bez obuke, naoružanja i rezervnih dijelova) košta nešto više od 100 miliona dolara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...