TENZIJE NA ISTOKU EVROPE NE PRESTAJU: Lukašenko otvoreno prijeti - "Ako izbije rat, zna se na čijoj smo strani!"

Nastavljaju se napetosti na rusko-ukrajinskoj granici gdje je Rusija dosad okupila gotovo 115 hiljada vojnika.

  • Svijet

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 4

Bjeloruski diktator  Aleksandar Lukašenko rekao je kako se njegova zemlja obavezuje da će stati na rusku stranu dođe li do rata u Ukrajini.

Izjava je došla u trenutku dok Kijev poziva Zapad da pripremi paket sankcija i nametne ih Rusiji u slučaju da dođe do invazije, od koje svi strahuju zbog očitog gomilanja vojnih snaga na rusko-ukrajinskoj granici. Lukašenko, koji se pojavio u vojnoj uniformi na sastanku s vrhom vojske, rekao je kako je za tenzije u regiji kriv NATO savez, a ne Rusija, piše Daily Telegraph.

- Zapad savršeno dobro zna da Bjelorusija, ako oni pokrenu rat na istoku Ukrajine ili bilo gdje na ruskoj granici, neće ostati skrštenih ruku. Potpuno je jasno na čijoj strani ćemo biti - kazao je. Službeni Minsk je također najavio i povremene zajedničke vojne vježbe s Rusijom, no nisu rekli kada bi se one trebale održati.

Dvije zemlje već su ranije ovog mjeseca održale zajedničke vježbe u blizini poljske granice, tokom migrantske krize, što su zemlje Zapada okarakterizirale kao Lukašenkovu provokaciju.

Dmitrij Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, zatražio je od zapadnih zemalja da pripreme jasan paket ekonomskih sankcija koje će stupiti na snagu iste sekunde kada Rusija pokrene invaziju. Usto, traži i dodatnu odbrambenu i sigurnosnu pomoć za Ukrajinu kao i da sve zemlje Rusiji jasno objasne što će im se dogoditi ako napadnu.

Ukrajina procjenjuje da se na granici nalazi oko 115.000 vojnika, uključujući snage koje se nalaze na anektiranom Krimu.

- Ako Rusija odluči pokrenuti vojnu operaciju, stvari će se dogoditi doslovno u jednom trenutku. Idućih nekoliko mjeseci je ključno - kazao je Kuleb novinarima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u ponedjeljak se ponudio da bude medijator u pregovorima Moskve i Kijeva. Rekao je medijima kako se nada da se ova regija neće pretvoriti u ratnu zonu. Dodao je kako će Turska rado dati svoj doprinos u iznalaženju rješenja i razgovorima Ukrajine i Rusije.

Iz Kremlja je brzo došla odbijenica. Portparol Dmitry Peskov rekao je kako ukrajinska strana mora samostalno razgovarati sa proruskim separatistima. Ukrajina se tome protivi jer separatiste smatra marionetama Moskve. Predsjednik Putin zasad nije komentirao novonastalu situaciju s Erdoganom,  javlja Telegraph.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...