SPAŠAVANJE NUKLEARNOG SPORAZUMA IZ 2015. GODINE: Diplomate EU, Irana i Rusije optimistične nakon novog sastanka

Diplomate kažu da je vrijeme da se pakt, iz kojeg je SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom izašao 2018., oživi

  • Svijet

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 0

Diplomate EU-a, Irana i Rusije zvučali su u ponedjeljak optimistično nakon prvih razgovora između iranskog režima i svjetskih sila nakon pet mjeseci kako bi spasili nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Diplomate kažu da je vrijeme da se pakt, iz kojeg je SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom izašao 2018., oživi.

Danas su u Beču razgovarala izaslanstva EU-a, Rusije i Irana, a slijedi runda razgovora s ostalim potpisnicama sporazuma, Velikom Britanijom i Kinom, bez SAD-a s kojim se Iran odbija sastati na izravnim pregovorima.

"Iznimno sam pozitivan oko svega što sam danas vidio", rekao je Enrique Mora, zvaničnik EU-a koji predsjedava pregovorima.

Mora je potvrdio da iranska delegacija ni milimetra ne odstupa od svog zahtjeva za ukidanjem svih sankcija, ali dodaje da Teheran ne odbacuje rezultate dosadašnjih šest rundi pregovora održanih između aprila i juna.

"Prihvaćaju da je posao koji smo napravili tokom tih šest rundi dobar temelj za posao koji nam predstoji. Naravno, uvažit ćemo i političke nijanse nove iranske administracije", rekao je Moro.

U junu je, naime, za novog predsjednika Irana izabran Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš koji je izrazito neprijateljski nastrojen prema Zapadu.

Zapadne diplomate smatraju da je iranski pregovarački tim predstavio zahtjeve koji nisu realistični. Glavni iranski pregovarač     Ali Bagheri Kani traži da SAD i njegovi zapadni saveznici također ponude garancije da u budućnosti neće doći do nikakvih novih sankcija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...