HRVATSKI NOVINAR ISMIJAO ŠEŠELJEVOG UČENIKA: "Ako je Vučić u nečemu dosljedan, onda su to obećanja da će se povući s čela SNS-a!" 

Malo, malo, pa Vučić obeća da će se povuči s čela SNS-a, kako bi amortizirao kritike opozicije da flagrantno krši ustav i kako bi ga saradnici preklinjali da ipak ostane, jer će bez njega Srbija načisto propasti, piše hrvatski novinar Davor Krile, u testu koji prenosimo u cijelosti.  

  • Mini market

  • 29. Nov. 2021  

  • 0

Piše: DAVOR KRILE

Ako je u nečemu Aleksandar Vučić politički dosljedan, onda su to učestala obećanja kako više neće voditi svoju stranku. Evo, samo što opet nije pustio kormilo. Malo, malo, pa Vučić to obeća kako bi amortizirao kritike opozicije da flagrantno krši ustav i kako bi mu se suradnici objesili oko vrata i preklinjali ga da ipak ostane, jer će bez njega Srbija načisto propasti. 

Još je jedna bitna dimenzija ovih jeftinih blefova Šešeljeva političkog učenika: poruka javnosti kako mu, tobože, nije previše stalo do vlasti i moći. Naročito u trenutku dok javno brani bageriste koji strojevima nasrću na oporbene prosvjednike protiv njegove vlasti. 

Vučić je najnovije obećanje kako će se povući s čela Srpske napredne stranke izrekao prošlog vikenda, na skupu pred više od 15 tisuća stranačkih kolega. Najavio je da će na čelu SNS-a (kobajagi) ostati do samo srbijanskih parlamentarnih izbora iduće godine, te da se (kobajagi) više neće kandidirati za predsjednika stranke, nakon što osigura dosad najveću i najepohalniju pobjedu svojoj sljedbi. Nitko ga još nije pitao zašto bi se zapravo povukao iz stranačkog života? Je li mu možda dosadilo, ili nema sebi dostojnog rivala pa je izgubio svaki gušt baviti se politikom? 

Isti blef s najavom odlaska s čela 'naprednjaka' Vučić je dosad izvodio i ponavljao barem 3-4 puta. Zadnji put to se desilo ovoga ljeta, kad je Vučićev potrčko i trbuhozborac Aleksandar Vulin za to javno okrivio 'pritisak zemalja Zapada', te obećao kako će se on osobno kandidirati za predsjednika SNS-a ako Vučić to ne učini, iako je iz nominalno druge partije, Pokreta socijalista. 

Vučić je i početkom lipnja 2020, lani, također svečano obećao da se više neće kandidirati za šefa svoje stranke, te rutinski slagao jer je na čelo 'naprednjaka' iznova izabran još tokom istog mjeseca. I premda je bio obećao kako će na skupštini SNS-a biti promijenjeno kompletno stranačko vodstvo, “od vrha do dna”. Ne zna više vjerojatno ni sam koliko je puta najavljivao povlačenje iz stranačkog života, no na čelu Srpske napredne stranke ubrzo će napuniti punih deset godina. 

SNS je osnovana 2008., i to kao frakcija četničke Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nakon njegova dobrovoljnog odlaska u Den Haag gdje mu je suđeno za ratne zločine. Prvi predsjednik SNS-a bio je Tomislav Nikolić, a poslije njegove pobjede na predsjedničkim izborima 2012. stranku je preuzeo Aleksandar Vučić. I od tada je ne pušta iz ruku, istodobno se gromko zaklinjući kako uskoro odlazi. 

Vučić je mjesto predsjednika stranke rutinski zadržao nakon izbora za predsjednika Srbije 2017. godine, iako članak 115. Ustava Srbije predviđa da šef države tijekom svog petogodišnjeg mandata ne može obnašati drugu javnu ili političku dužnost. Čak je i Vučićev uzor i mecena Vladimir Putin vodstvo svoje partije, Jedinstvene Rusije, nominalno prepustio svome posilnome Dmitriju Medvedevu. Vučić valjda još nema pouzdanog suradnika kojemu bi mogao pokloniti takvo povjerenje. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...