BOŽO SKOPLJAKOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE: „Dragan Čović nikad neće biti moj lider i nikad neće biti lider mnogih Hrvata koji nemaju..."

"Ne vidim nikakvog razloga da se prvo razgovara o ovim tehničkim izmjenama jer nemamo povjerenje da će vladajući poduzeti nešto po tom pitanju", kazao je Skopljaković.

  • Politika

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 4

"Nemam nikakav problem da izmjene Izbornog zakona prate i tehničke izmjene, ali mi se ne sviđa kako je oporba danas rekla, svjesna da mora sudjelovati ako bude došlo do izmjena Ustava jer trebaju 2/3, da prvo hoće da se riješe tehničke, a onda da se rješava pitanje člana Predsjedništva i Doma naroda. To je nemoguće tako", istakla je Zdenka Džambas, delegatkinja HDZ-a BiH u Domu narodu FBiH, u Plenumu FTV-a, te dodala:

"Najvažnijim i dalje smatram da treba ući u izbore, treba imati točno sve propisano, točno da se zna kako ćemo ići na te izbore i paralelno s tim mogu ići tehničke izmjene. Nikakav problem nema niko s tim."

Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke, smatra da, ako napravimo izmjene Izbornog zakona, a ne napravimo način provedbe tog Izbornog zakona, na kraju ćemo imati ovo što smo imali do sada.

"Ne vidim nikakvog razloga da se prvo razgovara o ovim tehničkim izmjenama jer nemamo povjerenje da će vladajući poduzeti nešto po tom pitanju. I ne vidim razlog zašto ne bismo razgovarali o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Govorimo isključivo o provedbi Izbornog zakona, bez obzira kakav će Izborni zakon biti. Prije prošlih izbora smo mogli poduzeti bar nešto da se promijeni u tom tehničkom smislu, bar neku sitnicu da se da naznaka da želimo nešto promijeniti. Ali vladajući ne žele ništa mijenjati jer upravljaju biračkim odborima i birački odbori rješavaju izbore, ne rješavaju građani. I onda građani ne žele izlaziti na izbore nego izlaze samo oni koji su vezani za stranku, oni koji rade u državnim institucijama i javnim poduzećima i to je između 25 do 30% Hrvata za koje vi govorite da je Dragan Čović lider. Nikad moj lider neće biti i nikad neće biti lider mnogih Hrvata koji nemaju prigodu da ovo kažu, a imaju jednako tako mišljenje jer brojke govore drugačije."

"Svi imaju pravo izaći na izbore. To je najvažnije. Slažem se da idu i tehničke izmjene, svašta se dešava, stvarno. Ali ne mogu ići prvo tehničke izmjene. Ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona, zašto ću ja izaći na izbore kad ne mogu glasati za koga ja hoću? Što ću tamo ako će mi se opet ovo dogoditi? Ne treba mi niko reći ne idi, ali ja više ne znam zašto. Unutar stranke nije bilo razgovora o tome. Za mog predsjednika se obično kaže da je optimista. On je opet optimista da će ovo zaista doći, da se ispoštuju odluke Ustavnog suda i Suda za ljudska prava. Da će se to dogoditi", zaključila je Džambas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...