“ČUVENI PEĆINSKI SINDROM NARUŠIO ZDRAVLJE ĐAKA I TINEJDŽERA”: Predstavnički dom Parlamenta FBiH o epidemijskoj situaciji

Od 590 osoba koje se nalaze u bolnicama skoro 90 posto su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani.

  • Društvo

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 0

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH trenutno raspravljaju o Informaciji Vlade FBiH o epidemijskoj situaciji COVID-19 na dan 1. i 15. novembar ove godine sa prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, bilježi se blagi porast oboljelih od koronavirusa, a ono što posebno zabrinjava jeste pojava novog soja virusa omikron. Kako je istaknuto, nadležni nisu zadovoljni procentom vakcinisanih osoba gdje se ističe da je 28 posto stanovnika u FBiH vakcinisano sa jednom dozom.

"Od 590 osoba koje se nalaze u bolnicama skoro 90 posto su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani. Započete su aktivnosti sa trećom dozom vakcine, a ono što će se pratiti je situacija sa pojavom novog soja virusa omikron i više informacija o tome ćemo imati u budućem periodu", navodi se u Informaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Šefica Kluba poslanika DF-a Alma Kratina je tokom rasprave kazala da je neshvatljivo da Odbor za zdravstvo nije zasjedao i da su građani izloženi dodatnim strahovima nakon pojave novog soja virusa.

"I dalje je visok rizik po zdravlje ljudi od koronavirusa, nedovoljna je dinamika vakcinisanja i zato svojim kolegama iz Odbora za zdravstvo poručujem da bi trebali da se značajnije čuju u ovoj situaciji", naglasila je Kratina.

Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke, kaže da je u kontaktu sa kolegama koji se bave mentalnim zdravljem pacijenata i koji su je, kako kaže, zamolili da se posebna pažnja obrati na mentalno zdravlje đaka i tinejdžera koje je narušeno u pandemiji čuvenim sindromom - pećinskim, te da se napravi strategija u cilju očuvanja mentalnog zdravlja djece i omladine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...