MINISTRICA FINANSIJA ZORA VIDOVIĆ O BUDŽETU: "Republika Srpska drži inflaciju pod kontrolom"

"Prema makroekonomskim parametrima bolji smo nego prošle godine. Mislim na rast bruto domaćeg proizvoda, prihoda i proizvodnje, a izvoz je porastao za 30 odsto, rekla je Vidovićeva.

  • Ekonomija

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 3

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da Republika Srpska drži inflaciju pod kontrolom i da građani ne treba da se plaše da će ostati bez plata i penzije koje će u narednoj godini biti povećane.

"Planirali smo da polovinom decembra u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojimo budžet RS-a za narednu godinu koji se neće mnogo razlikovati od ovogodišnjeg. Važno je što ćemo naredne godine povećati plate od tri do pet odsto, ali povećaćemo i penzije. Povećaćemo i dodatke za boračke kategorije, rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je budžet  Republike Srpske stabilan, likvidan i sve budžetske obaveze Vlada redovno servisira što će biti do kraja ove i u narednoj godini.

"Privreda Republike Srpske je u ovoj godini imala rast koji nismo očekivali. Prema makroekonomskim parametrima bolji smo nego prošle godine. Mislim na rast bruto domaćeg proizvoda, prihoda i proizvodnje, a izvoz je porastao za 30 odsto, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je ova godina bolja i u odnosu na 2019., jer je veći rast industrijske proizvodnje, prihoda i ima više zaposlenih.

Republika Srpska nije prezadužena, srednje smo zaduženi. Naš javni dug je 42,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ukupan dug je 51,5 odsto. U dug Federacije BiH nisu uračunati kantoni i zato se ne možemo porediti", dodala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, virus korona je koštao Republiku Srpsku 320 miliona KM, a novac je uložen u zdravstvo i privredu, pišu Novosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...