AMERIKA ODLUČNA DA RIJEŠI PROBLEME: Antony Blinken na samitu NATO-a otkrio planove za Zapadni Balkan

On je istakao i da je administracija predsjednika Joea Bidena odlučna poboljšati odnose SAD i ostatka članova Alijanse. 

  • Svijet

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 1

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken najavio je da će se NATO pozabaviti i situacijom na Zapadnom Balkanu. 

Obraćajući se novinarima pred početak Samita NATO u Rigi, u društvu generalnog sekretara te vojne alijanse, Jensa Stoltenberga, Blinken je naveo da će se ministri vanjskih poslova 30 članica ovog saveza suočiti s izazovima našeg regiona. 

"Imamo puno posla za uraditi u narednih nekoliko dana na svemu, od kontrole naoružanja i razoružanja i neširenja do izazova na Zapadnom Balkanu do, naravno, onoga na šta je generalni sekretar upravo pomenuo, veoma zabrinjavajućih aktivnosti od strane Rusije na granici sa Ukrajinom, kao i ono što smo vidjeli u Bjelorusiji i korištenje migranata kao političkog oružja",  rekao je Blinken. 

On je istakao i da je administracija predsjednika Joea Bidena odlučna poboljšati odnose SAD i ostatka članova Alijanse. 

Stoltenberg je u svojoj izjavi istakao da se to već dešava. 

"Želio bih zahvaliti što su se Sjedinjene Države konsultirale sa saveznicima o širokom spektru važnih pitanja – o nuklearnim pitanjima, razoružanju, o Afganistanu, o mnogim drugim pitanjima tokom posljednjih sedmica, uključujući i novi pregled američkih postova – i pozdravljamo ishod u kojem Sjedinjene Države još jednom demonstriraju svoju posvećenost evropskoj sigurnosti, ne samo riječima već i djelima, i zapravo povećavaju prisustvo SAD u Evropi, pokazujući vašu snažnu podršku NATO-u, transatlantskom jedinstvu", istakao je Stoltenberg.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...