PANIKA U TURSKOJ: Lira pala na novi historijski minimum, za sve je „zaslužna“ Erdoganova izjava…

Spirala lire je bila zapanjujuća – pala je s otprilike 8,5 za dolar krajem augusta na više od 13 za dolar u samo tri mjeseca.

  • Ekonomija

  • 01. Dec. 2021  01. Dec. 2021

  • 2

Turska lira pala je na novi rekordno nizak nivo nakon novih izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji se protivi bilo kakvom povećanju kamatnih stopa.

Valuta je u kasno poslijepodnevnom trgovanju dosegla najnižu vrijednost od 13,47 za dolar, nadmašivši prethodni rekordni minimum prošle sedmice od otprilike 13,45 za dolar, nakon obnovljenih zabrinutosti zbog monetarne politike zemlje ali i zbog varijante omikron koronavirusa.

Spirala lire je bila zapanjujuća – pala je s otprilike 8,5 za dolar krajem augusta na više od 13 za dolar u samo tri mjeseca.

Erdogan je konstantno odbijao podizati kamatne stope kako bi ovladao rastućom dvocifrenom inflacijom, a lira je posljednjih godina naglo pala u vrijednosti uglavnom kao rezultat toga. Inflacija u Turskoj sada je blizu 20 posto. Erdogan je otpustio trojicu čelnika centralne banke jer se nisu uskladili s njegovim uvjerenjem da se stope ne bi trebale povećavati.

"Uvijek sam se zalagao za niže kamate i ponavljao da bi stope trebale biti niže. Nikada nisam zagovarao i neću se zalagati za povećanje kamata", rekao je Erdogan u nedjelju.

Ekonomski stručnjaci i bivši dužnosnici u zemlji otvoreno su se zalagali da predsjednik promijeni kurs, jer je općeprihvaćeno da on zapravo ima moć nad odlukama o monetarnoj politici centralne banke, a ne da je banka nezavisna. No Erdogan se dugo drži neobičnog uvjerenja da više kamatne stope uzrokuju inflaciju, a ne da je smanjuju.

"Kamatne stope su razlog, inflacija je rezultat. Moj argument se nije promijenio, ja ga i dalje branim, vjerujem u to", rekao je predsjednik Turske.

Čini se da ulagači imaju sasvim drugačije stajalište. Lira je “sada čvrsto na kriznom teritoriju”, napisali su nedavno analitičari londonskog Capital Economicsa, dodajući da će “viša inflacija i strožiji domaći finansijski uslovi vjerojatno spriječiti oporavak Turske”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...