STOLTENBERG UPUTIO JASNU PORUKU IZ RIGE: "NATO snažno podržava integritet BiH, Dodikova zapaljiva retorika potkopava Dejtonski sporazum"

(...) i napore za izgradnju stabilne, multietničke BiH."

  • Politika

  • 01. Dec. 2021  01. Dec. 2021

  • 2

Nakon samita ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Rigi, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se osvrnuo na situaciju na Balkanu i u BiH.

Današnjem sastanku je prisustvovao visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell gdje je razgovarano o Zapadnom Balkanu jer je region postigao mnogo od sukoba iz 90-ih, ali se ponovno javljaju tenzije na Kosovu i u BiH, sa agresivnom retorikom, ukradenim reformama i stranim akterima koji potkopavaju napredak.

- NATO će nastaviti da promovira stabilnost, bezbjednost i saradnju u regionu. Dogovorili smo se o važnosti našeg prisustva, uključujući i našu misiju KFOR i naše službenike u Beogradu i Sarajevu. Naša saradnja s EU je ključna i nastavit ćemo da zajednički radimo, da očuvamo stabilnost i osiguramo podršku za reforme rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio da NATO snažno podržava integritet BiH istakavši dugu historiju odnosa ove organizacije i države, pogotovo nakon rata.

- Naravno, brine nas agresivna retorika gospodina Dodika. Njegova zapaljiva retorika potkopava Dejtonski sporazum i napore za izgradnju stabilne, multietničke BiH. NATO će nastaviti sa svojom podrškom, sa jačanjem kapaciteta, sa provedbom reformi. Jedna od nekoliko multietničkih institucija jesu Oružane snage i to je uspjeh NATO-a.

Stoltenberg je poručio da je NATO pomogao da se izgradi jedna obučena institucija i sve što potkopava ovo oni će to spriječavati, prenose Vijesti.ba.

- Jer nama trebaju multietničke državne institucije, uključujući i Oružane snage. I dalje ćemo pratiti šta se dešava u BiH, rekao je Stoltenberg.

Ranije danas Josep Borell je izrazio svoju zabrinutost urušavanjem mira koji se gradio decenijama.

- Dozvolite mi da izrazim svoju zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini gdje smo proteklih dana vidjeli tenzije i neke pokušaje urušavanja 26-godišnjeg mira i stabilnosti. Ostajemo posvećeni Bosni i Hercegovini kao ujedinjenoj zemlji i pozivamo sve da ispune sve potrebne reforme kako bi zemlja ostala ujedinjena, ali i na reforme Izbornog zakona, kazao je Borrell.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...