"DOKTOR D": Filmski centar Srbije odbio dati sredstva za film o zločincu Karadžiću, evo kakvim rječnikom se oglasila njegova kćerka...

Marković je u aplikaciji za FCS zatražio oko 400 hiljada KM, no zahtjev je odbijen na sjednici Upravnog odbora Filmskog centra Srbije - bez ikakvog objašnjenja.

  • Kultura

  • 01. Dec. 2021  01. Dec. 2021

  • 2

Filmski centar Srbije (FCS) odbio je finansirati snimanje filma "Doktor D" reditelja Gorana Markovića, ne navodeći pritom obrazloženje za ovu odluku.

Marković je u aplikaciji za FCS zatražio oko 400 hiljada KM, no zahtjev je odbijen na sjednici Upravnog odbora Filmskog centra Srbije - bez ikakvog objašnjenja.

Goran Marković je za Danas.rs komentarisao činjenicu da njegova ideja za film nije naišla na odobravanje FCS: "Upravni odbor, sastavljen većinom od onih koje je delegirala vlada, pokušava to nekako porušiti. Zbog mene i mog stava prema ovoj vlasti, dakako. Vidjet ćemo. Možda neće imati hrabrosti da to učine javno, nego ispod žita. Ne znam, spreman sam na sve. Ne zbog još jednog naslova u mojoj filmografiji, nego zbog suprotstavljanja teroru, što je zadatak svakog čovjeka od digniteta".

Ideju o snimanju filma komentarisala je i Sonja Karadžić, kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića:  "Znate onu slinu Gorana Markovića, ko fol reditelja? E taj hoće da snimi film o Radovanu, dr. Dabiću, kojeg je kao čuvala BIA, dala dokumente, privodila ženske... Smrdo, oni su ga uhapsili i isporučili. Tu smrdljivu drugosrbijaštinu zabij tamo gdje ti se konektuju dečkići."

U nastavku pročitajte sinopsis filma:

"Ovo je film o čovjeku osumnjičenom za ratne zločine koji se krije po bespućima i teško pristupačnim terenima. Kada ga preuzme Služba državne bezbjednosti, dolazi u Beograd i dobija identitet navodno mrtvog čovjeka, koji je bio specijalac u posljednjim radovima na ovim prostorima. Ime i prezime osumnjičenog za ratne zločine nisu bitni, jer on veoma brzo preuzima novi identitet, mijenjajući svoj fizički izgled puštanjem kose i brade", navodi se u opisu.

U nastavku piše kako fizičku promjenu protagoniste filma prati i duhovna promjena: "Najednom postaje dobrodušni čudak, Doktor D. Ali je i dalje željan pažnje i beskrupulozno odanih poslužnika. Njegove manipulatorske sposobnosti i želja za dominacijom ga ne napuštaju. Kao kameleon se prilagođava svakoj situaciji izvlačeći maksimalnu korist za sebe. A sve pod plaštom brige za druge".

U sinopsisu se navodi kako glavnom liku najveći izazov predstavlja autistični dječak, kada u svojim narcisoidnim ili sociopatskim vrtlozima stvarno povjeruje da je svemoćni iscjelitelj.

"U svakom slučaju, on nije spreman da prihvati odgovornost za počinjene zločine, jer smatra da zločina nije bilo, on je samo spašavao svoj narod. Žrtve mu nisu bitne, bitan je samo on i zločinci, njihove želje, situacije koje ih ometaju da apsolutno uživaju u životu onako kako su ga zamislili po sebi i za sebe. Na taj način, pored ogoljavanja diktature, razotkriva i sav primitivizam nacionalizma. Kada otkrije moć i bezbjednost tajne službe, Doktor D. polako shvata šta je uradio i koji su njegovi zločini, ali to mu neće pomoći da se spasi, jer što bi narod rekao: 'Protiv sebe niko ne može'", navodi se u nastavku.

U zaključku se navodi kako je velika prednost ovog filma suptilan humor koji mu pomaže da ne postane agresivan i nekomunikativan: "Čak se čini da bi trebalo razraditi i pojačati potencijalno duhovite situacije. U svakom slučaju, ako je inspiracija za ovaj film Doktor Jekyll i mister Hyde, glasamo za obojicu, jer nema čovjeka bez svoje sjenke. Ali sjenku valja obuzdati".

Film je inspirisan ratnim zločincem Radovanom Karadžićem koji se, podsjetimo, tokom 12 godina bjekstva predstavljao kao doktor Dragan Dabić te u tom periodu pustio kosu i bradu. Bavio se alternativnom medicinom, držao predavanja, prodavao amajlije i slično. Uhapšen je 2008. godine, a na proljeće 2019. osuđen na doživotni zatvor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...