SASTANAK SA ERICOM LARSONOM: Međunarodni aerodrom Sarajevo ulazi u borbu protiv korupcije

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u okviru svojih aktivnosti sarađuje sa svim institucijama i posebno pozdravlja inicijative poput ove, iskazane od Uprave J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, za održavanje tematskog sastanka na tragu primjene dobrih praksi, prezentiranja poduzetih aktivnosti i sagledavanja stanja radi unaprijeđenja borbe protiv korupcije.

  • Vijesti

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 2

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je održan sastanak o provedbi aktivnosti koje za cilj imaju prevenciju i borbu protiv korupcije.

Sastanku su prisustvovali savjetnik za borbu protiv korupcije pri Ambasadi SAD-a Eric Larson, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Erduan Kafedžić, asistent pri Ambasadi SAD-a, Alija Kulić. te članovi Uprave J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, Alan Bajić - direktor, Samra Pehilj - izvršna direktorica za razvoj i Elvedin Begić - izvršni direktor za saobraćaj.

Na tragu do sada poduzetih mjera predstavnicima Ureda je prezentiran Plan integriteta J. P. MAS koji je izrađen u skladu sa Zakonom o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije a na zahtjev Antikorupcionog tima Vlade FBiH. Plan integriteta je dokument u kojem su sadržane mjere pravne i praktične prirode za sprečavanje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog ponašanja i korupcije u ovom javnom preduzeću. Kako bi napravili dodatni iskorak u smislu preispitivanja i primjene dobrih praksi sa kantonalne razine koje su rezultat funkcioniranja Ureda za borbu protiv korupcije KS iniciran je sastanak sa predstavnicima Ureda.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u okviru svojih aktivnosti sarađuje sa svim institucijama i posebno pozdravlja inicijative poput ove, iskazane od Uprave J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, za održavanje tematskog sastanka na tragu primjene dobrih praksi, prezentiranja poduzetih aktivnosti i sagledavanja stanja radi unaprijeđenja borbe protiv korupcije.

"Razgovarali smo o jačanju saradnje i koordinacije aktivnosti na prevenciji i borbi protiv korupcije. Upoznali smo savjetnika Larsona i šefa Ureda, Kafedžića sa konkretnim koracima koje smo poduzeli kada je riječ o prevenciji i antikoruptivnim mjerama. Opredjeljenje Uprave na čijem sam čelu je jasno, NULTA stopa tolerancije na koruciju i koruptivne radnje i potpuna transparentnost u svim segmentima poslovanja", istakao je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alan Bajić.

Zadovoljstvo održanim sastankom izrazio je i savjetnik Larson naglasivši: "Međunarodni aerodrom Sarajevo je jedno od strateških preduzeća ukoliko posmatramo budući razvoj čitave države, te moram priznati da me raduje činjenica da smo danas razgovarali o konkretnim koracima za što bolju saradnju u borbi protiv korupcije u svim segmentima poslovanja. Pozdravljam inicijativu Uprave da se Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS aktivnije uključi u smislu podrške u kreiranju i provedbi konkretnih mjera. Također bih pohvalio dosadašnje napore nove Uprave na provedenim aktivnostima posebno kada je riječ o Planu integriteta. Današnji sastanak smatram početkom intenzivne buduće saradnje i lično želim naglasiti bezrezervnu podršku za reviziju Plana i uspostavu kvalitetnih mehanizama za njegovu punu provedbu. O sastanku i planu saradnje ću upoznati i svoje pretpostavljene kako bi razmotrili mogućnosti buduće podrške. Naši kapaciteti za ovakve i slične inicijative vam uvijek stoje na raspolaganju."

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić pozdravio je do sada poduzete korake u ovom javnom preduzeću i naglasio da kapaciteti Ureda uvijek stoje na raspolaganju u smislu podrške i koordinacije u provedbi antikoruptivnih mjera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...