MINISTRICA TURKOVIĆ IZ STOCKHOLMA: "Značajan je interes Velike Britanije, kao i poruke SAD i Blinkena..."

Naglasila je da se imala priliku susresti sa nizom ministara, te da su svi svjesni koliko je važno da se BiH vrati na reformski put.

  • Politika

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 4

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nalazi se na Samitu u Štokholmu, gdje se jutros sastala sa ministricom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeth Truss, ali je i na svečanoj večeri govorila kao uvodničar u ime BiH svim ministrima država članica OSCE.

Turković je komentarisala angažiranost Velike Britanije i Blinkenove poruke.

“Odlična je vijest i dodatni angažman Velike Britanije, imali smo vrlo dobar i otvoren susret sa ministricom Truss. Među našim prijateljima je vrlo živa diskusija o tome kako i na koji način reagirati najefikasnije, imajući u vidu kakva je situacija u BiH”,  saopštila je Turković.

Njen je stav da je Samit u Štokholmu dodatno potvrdio da postoji značajan interes ključnih država i međunarodne zajednice za BiH.

“Mnogi zvaničnici najavili skore posjete BiH”

Naglasila je da se imala priliku susresti sa nizom ministara, te da su svi svjesni koliko je važno da se BiH vrati na reformski put.

“Svi podržavaju stabilizaciju, teritorijalni integritet, funkcionalnost BiH i Dejtonskog okvira i traže deblokadu reformi i državnih institucija. Važno je da na ovakvim skupvima iznesemo pravo činjenično stanje u BiH. Moram naglasiti da je bila čast da zajedno da sa Blinkenom, Lavrovom i ministricom Truss na svečanoj večeri govorim kao uvodničar u ime BiH svim ministrima država članica OSCE. Vjerujem da se sa ovom pažnjom i interesom koji vidimo sada stvari u BiH mogu i preokrenuti”, naglašava za N1.

Dodaje i to da treba biti oprezan, ali i da je važno što Velika Britanija imenuje specijalnog izaslanika.

“Treba biti oprezan i aktivno djelovati, ali vjerovati da su pred nama dani u kojima će se vratiti funkcionalnost institucija. Značajan je, kao sto sam rekla i interes Velike Britanije, koja imenuje specijalnog izaslanika, zatim poruke SAD i Blinkena. Mnogi zvaničnici su najavili skore posjete BiH”, govori ministrica vanjskih poslova BiH.

Za kraj je naglasila stav da je potrebno razgovarati sa Rusijom i otvoriti taj dijalog kako bi se bolje razumjeli.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...