PET MJESECI POSLIJE SUSRETA U ŽENEVI: Uslovno dogovoren datum samita Bidena i Putina

"Moskva sada čeka da američka strana potvrdi dogovor".

  • Svijet

  • 03. Dec. 2021  03. Dec. 2021

  • 0

Rusija i SAD dogovorile su danas uslovno datum i vrijeme novog samita predsjednika ove dvije zemlje Vladimira Putina i Joea Bidena koji bi trebalo da se održi narednih dana, saopštio je Kremlj.

Moskva sada čeka da američka strana potvrdi dogovor, otkrio je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

Diskusija će se voditi putem video-linka, a fokusirat će se na prijedlog Rusije o novim bezbjednosnim garancijama za koje se nada da će okončati širenje NATO na istok i zabrinutost oko raspoređivanja zapadnog oružja u Ukrajini, prenosi Srna.

"Razmatramo mogućnost takve komunikacije u narednih nekoliko dana. Imamo precizan datum i vrijeme za video-konferenciju. Ali bolje je sačekati da se svi parametri konačno usaglase sa američkom stranom, pa onda možemo to da ozvaničimo", rekao je Ušakov.

Plan za online samit dva predsjednika dolazi pet mjeseci nakon što su se lideri sastali u Ženevi, što su obje strane opisale kao produktivan sastanak.

Uprkos očiglednom uspjehu, nade u poboljšanje rusko-američkih odnosa izgleda da su bile neosnovane i da su se od tada značajno pogoršale.

Posljednjih sedmica, retorika se pogoršala jer je NATO predvođen Washingtonom kritikovao Moskvu zbog očiglednog gomilanja trupa blizu ukrajinske granice, sugerišući da je invazija neizbježna. Kremlj je više puta demantovao ove navode.

Američki državni sekretar Antony Blinken jučer se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u Stockholmu na marginama ministarskog sastanka OEBS-a. Razgovori su bili najviši direktan susret zvaničnika dvije zemlje od Ženeve i završeni su nakon samo 40 minuta, što ukazuje da je postignut mali napredak, navodi "Russia Today".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...