ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ VIJEĆA EVROPE: Hrvatski policajci vezane migrante bacali u korito rijeke Korane  

Komitet za prevenciju torture Vijeća Evrope pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mjere i zaustavi i istraži zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.

  • Regija

  • 03. Dec. 2021  03. Dec. 2021

  • 2

U izvještaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad hoc posjeti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima zloupotrebe policijskih ovlaštenja. 

U dokumentiranim svjedočenjima, objavljenim u izvještaju Komiteta, navodi se da su migranti bili podvrgnuti maltretiranju od strane hrvatskih policijaca, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali ”još uvijek vezane migranate u rijeku Koranu”,  koja dijeli Hrvatsku od BiH.Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali ”samo u donjem vešu ili gole”, kao i da su u njihovm pravcu ispaljivani hici iz oružja.”Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način”, navodi se u izveštaju.

Nalazi Komiteta jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smjernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.Ukazuje se da su predstavnici Vijeća Evrope imali poteškoće u saradnji sa hrvatskim nadležnim organima, pri čemu su im dostavljane nepotpune informacije, a bili su i ometani od strane policijskih službenika u pristupu dokumentaciji neophodnoj delegaciji za obavljanje mandata Komiteta i sastavljanje izvještaja. 

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, danas je prokomentirao ovaj izvještaj iz Vijeća Evrope. 

"Ti ljudi nisu normalni i takvim arogantnim odnosom prema svima ugrožavaju europski projekt. Te štetočine koje stalno negdje zabadaju nos i stalno dijele lekcije... Kako da Hrvatska zaštiti svoju granicu, s balalajkama da dočekujemo ilegalne migrante? Nemoguće je. Naprosto, policija mora primijeniti određenu vrstu sile", rekao je. 

Dodao je kako ne postoji "ljudsko pravo dolaska u Berlin", a onaj ko ga sebi želi priskrbiti "mora biti svjestan da će u jednom trenutku naići na otpor država koje čuvaju svoje". 

"Ako se svatko špancira slobodno kao po korzu, to nije država. I zato je to licemjerno, negdje tamo iz Strasbourga dijeliti lekcije. Mučenje? Kakve to veze ima s mučenjem? Što, hrvatska policija koja u čizmama hoda na minus deset ide tamo da bi mučila ljude? Ja ne vidim njihovu ulogu kao takvu", rekao je Milanović. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...