U KIJEVU RASTE PANIKA, UKRAJINSKI OBAVJEŠTAJCI UVJERENI: "Rusija sprema invaziju, rasporedili su 94.000 vojnika"

Ukrajina i saveznici u NATO-u zabrinuti se da bi tinjajući sukob na istoku Ukrajine mogao buknuti u pravi rat.

  • Svijet

  • 03. Dec. 2021  03. Dec. 2021

  • 2

Rusija je u blizini granice s Ukrajinom rasporedila više od 94.000 vojnika i moguće je da krajem januara sprema vojnu ofanzivu velikih razmjera, izjavio je u petak ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov pozivajući se na obavještajne izvore.

Reznikov je rekao da Ukrajina neće učiniti ništa što bi moglo izazvati takav razvoj događaja, ali da je spremna braniti se ukoliko Rusija krene u napad.

Naše obavještajne službe analiziraju sve scenarije, uključujući i onaj najgori. Dale su do znanja da postoji vjerovatnost eskalacije velikih razmjera od strane Rusije. Najizgledniji vremenski okvir da bude potpuno spremna za eskalaciju stanja je kraj januara”, rekao je Reznikov.

Ukrajina je digla uzbunu jer su posljednjih sedmica primijećena “velika i neuobičajena” kretanja ruskih jedinica na njezinoj granici, a ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba dramatično je izjavio da “ono što sad gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na našu granicu i od tad je nije povukla”.

Ukrajina i saveznici u NATO-u zabrinuti se da bi tinjajući sukob na istoku Ukrajine mogao buknuti u pravi rat.

Kijev vrši pritisak na EU i NATO da pripreme paket oštrih sankcija kako bi obeshrabrili Rusiju od pokretanja ofanzive.

Eskalacija je izgledan scenarij, ali nije neizbježan i naš je zadatak spriječiti ga. Moramo cijenu eskalacije učiniti neprihvatljivom za agresora”, smatra Reznikov.
Kremlj je na izjave Kijeva uzvratio optužbom da proklamirani cilj Ukrajine – vraćanje Krima pod svoju kontrolu – predstavlja “izravnu prijetnju” Rusiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osudio je “agresivnu retoriku” ukrajinskih vlasti, ne isključivši vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja “prijetnju” Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je u četvrtak ruskog kolegu da će Moskva platiti “visoku cijenu” ako napadne Ukrajinu i poziva je da pronađe diplomatski izlaz iz krize.

Lavrov je pak Blinkenu rekao da će Moskva odgovoriti bude li Ukrajina uvučena u američke “geopolitičke igre”.

Blinken je također kazao da su veliki izgledi da se uskoro održi sastanak dvojice predsjednika, Joea Bidena i Vladimira Putina.

Kremlj je u petak potvrdio da su u toku pripreme za njihov razgovor putem videopoziva.

Zvaničnici SAD-a: Rusija raspoređuje trupe duž granice

Američki kongresmen Mike Quigley tvrdi da ruske snage postavljaju kapacitete duž granice sa Ukrajinom da izvrše brzu i trenutnu invaziju, uključujući postavljanje linija za snabdjevanje kao što su medicinske jedinice i gorivo koje bi moglo da potraje tokom dugotrajnog sukoba.

Kongresmen koji sjedi u Odboru za obavještajne poslove je dodao je da vjeruje da je Rusija u poziciji da izvrši invaziju "kada žele", dodajući da bi "sposobnosti Rusije bile ekvivalentne modernom blitzkriegu", piše CNN.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da su SAD "proteklih dana vidjele dodatne ruske trupe raspoređen u pograničnu regiju", ali nije rekao o koliko vojnika se radi.

Još uvijek nije jasno da li ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava izvršiti invaziju ili je nagomilavanje igra na ivici kako bi se dobili ustupci od Zapada. Ali očigledna vojna spremnost izazvala je uzbunu među zapadnim zvaničnicima, koji kažu da se Rusija postavlja tako da može pokrenuti napad u vrlo kratkom roku.

"Ne znamo da li je predsjednik Putin donio odluku o invaziji. Znamo da on postavlja kapacitete da to učini u kratkom roku ako tako odluči. "Moramo se pripremiti za sve nepredviđene situacije", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken novinarima u Latviji u srijedu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...