MIODRAG LINTA PREDLAŽE REZOLUCIJU O GENOCIDU NDH NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA: "Trebalo bi da 10. april bude..."

Linta predlaže da Skupština Srbije zaključi da je genocid u NDH ravan po karakteru Holokaustu.

  • Regija

  • 03. Dec. 2021  03. Dec. 2021

  • 1

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH,  a 10. april odredi za Dan sjećanja na genocid nad Srbima u NDH.

Uz podsjećanje na ustaško "konačno rješenje" srpskog pitanja, posebno je istaknuto da je ustaški genocid u NDH vršen na najbrutalnije i najsvirepije načine, uglavnom "ručno", koristeći 57 metoda ubijanja /noževi, maljevi, sjekire, specijalna sječiva od kojih je najpoznatiji "srbosjek" i drugo/.

Linta predlaže da Skupština Srbije zaključi da je genocid u NDH ravan po karakteru Holokaustu, da se od Hrvatske traži da prizna genocid NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima, a od Hrvatske i BiH da dostojno obilježe mjesta tog zločina, izvrše ekshumaciju žrtava i daju materijalnu odštetu žrtvama i njihovim porodicama i vrate im imovinu.

U rezoluciji treba da bude navedeno i da je NDH bila jedina zemlja tokom Drugog svjetskog rata u kojoj su postojali koncentracioni logori za djecu.

Prijedlog je da se od Hrvatske traži da zabrani upotrebu ustaških simbola i pjesama, te da novom muzejskom postavkom u Јasenovcu pokaže cjelovitu istinu o genocidu.

Linta u tekstu rezolucije predlaže da Skupština Srbije zaključi da su zločini ustaša nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u NDH smišljen, planiran i počinjen genocid kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, usvojenom UN iz 1948. godine.

Osim toga, predlaže i Skupština Srbije obavezuje Vladu Srbije da u roku od tri mjeseca poslije usvajanja rezolucije odredi 10. april za Dan sjećanja na genocid nad Srbima u NDH.

Takođe, parlament treba da obaveže Vladu da sa nadležnim organima izradi plan i program obilježavanja Dana sjećanja na genocid nad Srbima u NDH, kao i da započne pravnu, političku i diplomatsku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH.

Predlaže se da se za Dan sjećanja na genocid nad Srbima određuje Dan osnivanja Nezavisne Države Hrvatske – 10. april, jer je osnivanjem NDH započela realizacija dugo pripremanog Plana istrebljenja i uništenja srpskog naroda na čitavom području današnje Hrvatske, BiH i Srema sve do Zemuna sa ciljem stvaranja Velike Hrvatske bez Srba.

Prijedlog je i da Skupština Srbije apeluje da države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u svojim parlamentima donesu rezolucije kojima se masovno istrebljenje Srba od strane ustaškog režima u NDH priznaje kao genocid.

Kao razlozi da donošenje ove rezolucije napominje se da se ove godine navršilo 80 godina od napada nacističke Njemačke na Kraljevinu Јugoslaviju, kao i 80 godina od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima.

Predlagač ocjenjuje da istorijski dokazan genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima nije bio predmet stvarne političke i moralne osude u bivšoj jugoslovenskoj državi, kao i da se u Hrvatskoj namjerno i sistematski zatire sjećanje na genocid koji je počinila NDH i da se hrvatski narod nije suočio sa mračnom prošlošću.

Takođe, konstantuje se da Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH nikad nije suštinski priznala aktivno učešće u genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima, nije osudila zločin genocida, izvinila se i zatražila oproštaj za počinjene grijehe i zločine.

Napomenuto je da ustaškom vođi Anti Paveliću i njegovim najbližim saradnicima po okončanju rata nije suđeno, da su u danas u značajnom dijelu hrvatske javnosti radikalno umanjuju žrtve genocida, da mnoga stratišta nisu na dostojan način obilježena, niti su žrtve ekshumirane i sahranjene u skladu sa običajima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...