LJEKARKA DIGLA HRVATSKU NA NOGE: "Ovo je skandal, zašto mi vakcinišemo Ruse!? Pa oni imaju poseban punkt na Velesajmu!"

LJEKARKA DIGLA HRVATSKU NA NOGE: "Ovo je skandal, zašto mi vakcinišemo Ruse!? Pa oni imaju poseban punkt na Velesajmu!"

  • Regija

  • 03. Dec. 2021  03. Dec. 2021

  • 1

Hrvatska je po svemu sudeći postala najpopularnije odredište u EU za vakcinisanje i to posebno državljana Rusije, koja nije članica EU-a, pa se u Hrvatskoj odvija svojevrsni ruski turizam vakcinisanja, piše "Slobodna Dalmacija".

Razlog povećanoj potražnji i odličnom bookingu aviokompanija iz Rusije prema Zagrebu treba potražiti u činjenici da ruski državljani u Hrvatsku, prije svega Zagreb, dolaze kako bi primili vakcinu protiv koronavirusa. Iz tog razloga traže najviše vakcinu Johnson&Johnson s obzirom na to da je potrebna samo jedna doza istog pa se nema potrebe dva puta vraćati u Hrvatsku. No, traže i Pfizer, odnosno one vakcine uz pomoć kojih mogu "normalno" ući u EU, odnosno dobiti Covid potvrdu, budući da ruske vakcine nisu odobrena u EU, pa od njih na starom kontinentu nemaju puno koristi.

Četiri ruska avioprijevoznika, Aeroflot, PegasFly, Nordwind i Azur Air, prometuju na redovnim linijama između Moskve i Zagreba i sve je više zainteresiranih Rusa, koji se ukrcavaju u te avione, dolaze u Hrvatsku i vakcinišu se protiv Covid - 19 virusa, onim vakcinama koje su odobrene u EU.

Da Hrvati uveliko vakcinišu Ruse jako je razljutilo dr. Vikicu Krolo, ljekarku obiteljske medicine, bivšu predsjednicu KoHOM-a i zamijenicu predsjednika Hrvatske liječničke komore.

- Zašto mi u Hrvatskoj cijepimo ruske državljane koji dolaze iz Rusije, samo kako bi se cijepili? Mi njih cijepimo besplatno cjepivom koje je platila RH, odnosno građani Hrvatske i to cijepljenje opet besplatno obavljaju hrvatski liječnici. To je nedopustivo. Uz to Rusija nije članica EU i ako Hrvatska ima neke obaveze prema državljanima članica EU-a, ne znam koje mi to obaveze imamo prema ruskim državljanima. Zbog svega ovoga uputila sam upit Ekspertnoj skupini ministarstva zdravstva no odgovor do sada nisam dobila, a mislim i da ga neću dobiti. Po meni je ovo skandal i mislim da nam netko mora pojasniti o ćemu se radi, kazuje dr. Krolo.

Da Hrvatska misli ozbiljno, kada je u pitanju vakcinisanje Rusa, kazuju i prednosti koje Rusi, došli iz Rusije, u Hrvatsku zbog vakcinisanja imaju prilikom toga.

- Pa oni na Velesajmu imaju poseban punkt za cijepljenje, svoj red i svoj punkt i svoje odnosno naše liječnike. Jednostavno nije fer da mi cijepimo Ruse, koji nisu državljani EU, da im to cjepivo dajemo besplatno. Voljela bih znati tko je to odobrio i zbog čega. Po tome možemo uskoro očekivati zrakoplove iz recimo Afganistana, Pakistana ili neke afričke države, kazuje dr. Vikica Krolo.

Ruski nacionalni avioprijevoznik, Aeroflot, saobraća između Zagreba i Moskve tri puta sedmično odnosno svakog ponedjeljka, srijede i petka. Iako su u najavi bili avioni tipa A320 kapaciteta 158 sjedala, zbog povećane potražnje na ovoj liniji uglavnom saobraćaju veći avioni tipa A321 kapaciteta 183 sjedala, javlja Croatian Aviation.

Avioni bilježe odličnu popunjenost pa je na letovima u sljedećim danima preostalo tek nekoliko slobodnih mjesta. Ako ne dođe do dodatnog povećanja interesa za "jednodnevnim" putovanjem u RH zbog vakcinisanja, Aeroflot će do kraja mjeseca ponuditi čak 3.480 sjedala između Moskve i Zagreba.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...