NOVI PODACI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: U Kantonu Sarajevo...

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 146 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 1.106 uzoraka.

  • Vijesti

  • 04. Dec. 2021  04. Dec. 2021

  • 0

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 96 osoba.

Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 104 pacijenta, od kojih je 101 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 84,62 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 45 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru je pet osoba, 11 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju sedam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.627 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.195 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 67.936 osoba zaraženih koronavirusom, te 64.716 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 120, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 199", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 326 pacijenata, od kojih je četvero transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzet je 601 PCR bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 425 poziva, a obavljena su i 224 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirana je ukupno 591 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

(NAP) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...