NOVI STANDARDI U BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Svi novi automobili od jula 2022. godine morat će imati limitator brzine

Na proizvođačima je da osiguraju pouzdanost određivanja brzine, a na državama EU da vode brigu o saobraćajnim znakovima ograničenja brzine, ističe Evropska komisija.

  • Auto

  • 04. Dec. 2021  05. Dec. 2021

  • 0

Kao što se i pretpostavljalo, još jedan sistem postat će dio obavezne opreme automobila, i to već od jula naredne godine.

Evropska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se definira obavezna ugradnja uređaja za “inteligentno prilagođavanje brzine” (Intelligent Speed Assistance – ISA) na svim novim vozilima, uključujući automobile i privredna vozila, i to od 6. jula 2022. godine, piše Revija HAK.

Nadalje, modelske generacije automobila koje se u prodaji nađu prije tog datuma neće morati imati sistem sve do početka 2024. godine.

Pritom prilagodba brzine može biti definirana podacima navigacijskog sistema ili pak sistema prepoznavanja znakova, koji je također sve češći u današnjim automobilima.

Na proizvođačima je da osiguraju pouzdanost određivanja brzine, a na državama EU da vode brigu o saobraćajnim znakovima ograničenja brzine, ističe Evropska komisija.

ISA sistem će vozača obavještavati o maksimalnoj dozvoljenoj brzini zvučnim i haptičkim signalom, a potom će sistem i sam automatski reagovati sprečavanjem prekoračenja brzine. Naravno, to ne znači da vozač neće moći voziti preko 130 km/h jer će se sistem moći “zaobići” naglim pritiskom papučice gasa.

Naime, predviđa se mogućnost da vozač deaktivira sistem, ali da se on automatski aktivira svaki put kad starta motor.  Način funkcioniranja je, pojednostavljeno rečeno, kao kod start-stop sistema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...