ĐOKOVIĆ ODGOVORIO VUČIĆU NAKON BRUTALNOG NAPADA NA NJEGOVU PORODICU: "Neću odustati da se borim za pravdu i istinu..."

Već dugo važi za nekog ko vodi računa o prirodi, pa se bar posredno pridružio protestu za zdraviju životnu sredinu i "protjerivanju" Rio Tinta iz Srbije.

  • Vijesti

  • 05. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 3

Najbolji teniser planete Novak Đoković oglasio se povodom priče o protestima u Srbiji prethodnih dana.

On je nakon objave fotografija podrške protestima u Srbiji i surovog napada na njegovu porodicu, izdao saopćenje za javnost u kojem navodi da neće odustati od borbe za pravdu i istinu.

Građani su u subotu drugi put protestovali u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a Novak je iste večeri rekao šta misli o očuvanju prirode, prenosi Nova.rs.

Već dugo važi za nekog ko vodi računa o prirodi, pa se bar posredno pridružio protestu za zdraviju životnu sredinu i "protjerivanju" Rio Tinta iz Srbije.

"Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka riječ o ‘zdravlju’ je suvišna! Priroda je naša majka, provodimo više vremena u prirodi. Sa njom i uz nju je život bogatiji", napisao je Novak u subotu.

Njegove riječi su pokrenule lavinu, pa su se pridružili i brojni drugi srbijanski sportisti, dok je Đoković dan kasnije ponovo riješio da objasni svoje stavove.

Saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti.

"S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uvjeren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.
Svjestan sam da postoje i drugi zahtjevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od 'pozicije' i 'opozicije', političkih struja bilo koje vrste. Uvijek sam se trudio da budem APOLITIČAN.

Smeta mi što čovjek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su vazduh, voda i hrana, a da ne bude 'obilježen' kao ljevičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd.

Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih 'zvučnijih' imena u našem sportu. Iako mi se to često 'obilo o glavu' u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu.

Zahvalan sam što imam svijest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrijednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportista 'miješa tamo gde mu nije mjesto', ali ja sam čovjek prije nego što sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi.

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu.

Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svijest o sebi i holistički pristup zdravlju doprinio na dugovječnost moje karijere i rezultate koje bilježim. Više od svega, ta svijest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osjećam u svom tijelu.

S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osjećam da imam pravo da podijelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.

Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad.

Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čovjeka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život nabolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gdje bi nam bio kraj?“, napisao je Đoković.

alt

alt

alt

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...