SILAJDŽIĆ O DOLEU: “Siguran sam da bi danas imao šta reći onima koji ne prave razliku između zločinaca i žrtava”

Senator Dole je do kraja podržavao državu Bosnu i Hercegovinu.

  • Mini market

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 0

Bivši američki senator, predsjednički kandidat i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Robert Bob Dole (98) umro je u nedjelju, objavila je Fondacija njegove supruge na Twitteru.

Dole je umro u snu. U februaru je bilo objavljeno da mu je dijagnosticiran rak pluća u odmaklom stadiju i da će početi s liječenjem.

"Tužna srca javljamo da je senator Robert Joseph Dole jutros umro. Vjerno je služio SAD-u 79 godina", saopćeno je iz Fondacije.

Ratni ministar vanjskih poslova, premijer Vlade RBiH i bivši član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić se prisjetio senatora Dolea.

"Senator Robert Dole bio je čovjek u punom smislu te riječi. Kada su građani Bosne i Hercegovine bili suočeni s genocidnom agresijom, on je tražio da im se vrati pravo na samoodbranu oduzeto rezolucijom Vijeća sigurnosti iz septembra 1991. godine", prisjetio se Silajdžić.

Senator Dole je do kraja podržavao državu Bosnu i Hercegovinu.

"Siguran sam da bi danas imao šta reći onim akterima u međunarodnoj zajednici koji ne prave razliku između počinitelja najtežih zločina i njihovih žrtava zanemarujući pritom presude najviših sudskih instanci našeg vremena", zaključio je Silajdžić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Dole je Bosnu i Hercegovinu posjetio nakon rata, tačnije 1997. godine kada je poslao poruku kako se Bosni i Hercegovini mora obezbijediti stabilan i pravedan mir.

"Pozivamo predsjednika Clintona da osigura da svi ratni zločinci u bivšoj Jugoslaviji budu uhapšeni i izvedeni pred lice pravde. Danas smo ovdje da kažemo da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se postigao stabilan i pravedan mir za Bosnu. Ako ih ne uhapsimo, rizikujemo milijarde dolara ulaganja i naš utjecaj kao najveće zemlje na svijetu", rekao je tada Dole.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...