EVO ZA ŠTA SE TERETI DIREKTOR "BOSNALIJEKA" UZUNOVIĆ I OSTALI: Portal "Žurnal" je prije tri godine objavio prijavu SIPA-e Tužilaštvu BiH da je kompanija privatizirana sopstvenim novcem!

Iz SIPA-e je pojašnjeno novinarima da se "istraga vrši protiv tri fizičke i četiri pravne osobe zbog sumnji na organizirani kriminal, pranje novca i zloupotrebu položaja"

  • Hronika

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 1

Jutrošnja intervencija pripadnika SIPA-e na više lokacija u Sarajevu i Konjicu pod kodnim imenom "Trik", izvedena pod nalogu Tužilaštva BiH, mogla bi u narednim danima i mjesecima zaokupljati pažnju ne samo pravosuđa, nego i medija i najšire javnosti. Na udaru se, prema saopćenju Tužilaštva BiH, našla jedna od najuspješnijih firmi u BiH farmaceutska kompanija "Bosnalijek" i njen direktor Nedim Uzunović za kojeg je izdan nalog za privođenje. 

Iz SIPA-e je pojašnjeno novinarima da se "istraga vrši protiv tri fizičke i četiri pravne osobe zbog sumnji na organizirani kriminal, pranje novca i zloupotrebu položaja". Iz Tužilaštva BiH su otkrili da se istražuju koruptivne radnje teške nekoliko miliona maraka. Saopćeno je da je jutrošnjoj akciji prethodila "dugotrajna istraga u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama iz više država".

Portal "Žurnal" je prije više od tri godine, 29. juna 2018. godina objavio informaciju da je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) "prijavila direktora 'Bosnalijeka' Nedima Uzunovića zbog sumnje da je bio na čelu organizirane kriminalne grupe koja je 2016. godine novcem te kompanije preko off shore firme kupila 673 hiljade dionica 'Bosnalijeka' od kojih je dio bio u vlasništvu Vlade Federacije BiH". 

Prema izvorima "Žurnala",  SIPA je tom prilikom pored Uzunovića prijavila i Heinza Karta Rendolfa iz Njemačke, Horsta Michaela Baiera iz Češke,Šaifa Udina Alvia iz Pakistana, Mangilal Kalani iz Indije, kao i tri off shore kompanije koje su korištene za transakcije.

Pozivajući se na izvore iz SIPA-e ovaj portal otkrio je da je cijela operacija preuzimanja dionica "Bosnalijeka" pokrenuta 2016. u Češkoj gdje je ova grupa osnovala firmu Close Ville. Odmah nakon toga direktor "Bosnalijeka" potpisao je ugovor prema kojem će firma iz Češke naplaćivati potraživanja iz Rusije koja su do tada redovno isplaćivana "Bosnalijeku". Riječ je bilo od iznosu od 23.8 miliona maraka od ruskih kompanija Protek Moskva i Puls Khimki. U ugovoru stoji da su "se strane usuglasile da Close Ville zadržava proviziju od 10 posto".

Ovoga ugovora uopće nije bilo u arhivu "Bosnalijeka", pa je firma iz Češke izvjesno vrijeme zadržavala kompletna "Bosnalijekova" potraživanja iz Rusije.

"Tek nakon što je SIPA počela kontrolu poslovanja 'Bosnalijeka' firma iz Češke je počela prebacivati dio novca naplaćenog iz Rusije preko SBER banke", pisalo je u izvještaju SIPA-e dostavljenom Tužilaštvu BiH.

No firma iz Praga, kako je navedeno u istom izvještaju zadržala je 5,2 miliona maraka koje je početkom 2017. godine prebacila na račun kompanije KBC Malta.

"Kako bi prikrili porijeklo novca, prijavljeni su obavili niz transakcija na osnovu ranije sklopljenih ugovora o posudbama", utvrdila je SIPA.

Utvrđeno je također da je novac iz Češke prebačen u Rusiju, potom Švicarsku, zatim na Bermude, te na kraju na Maltu na račun koji je otvorila firma KBC EUROCREDIT CAPITAL LIMTED. Tim je novcem KBC Malta kupila 673 hiljade dionica 'Bosnalijeka' i postala vlasnik 24.23 posto ove profitabilne kompanije.

Upravo je firma KBC Malta bila ključni partner Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića kada je krajem 2016. godine preko sarajevske berze prodat državni udio u "Bosnalijeku". Javnost, kako je prije više od tri godine pisao portal "Žurnal", tada nije uopće bila informirana od Novalićeve vlade da su dionice prodate off shore kompaniji KBC Malta kojom rukovodi Uzunovićev partner Indijac Mangilal Kalani, koji je tek formalni vlasnik".

("SB", "Žurnal")

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...