MINISTAR PODŽIĆ ISTIČE: “Važna je poruka da su novi helikopteri isporučeni, čime su SAD još jednom potvrdile…”

(...) čvrsto partnerstvo s OSBiH, Ministarstvom odbrane i sa državom BiH. SAD su definitivno naš ključni partner."

  • Društvo

  • 06. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 0

Posade novih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, jučer su provele probne letove.

Riječ je o letjelicama koje su dopremljene iz Sjedinjenih Američkih Država, a krajem sedmice bit će i zvanično predate Oružanim snagama BiH.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je za Hayat.ba da je ovo do sada najveća investicija u Oružane snage BiH od njihovog formiranja.

"Jako je važno i važna je poruka da su ova četiri nova helikoptera isporučena, čime su SAD, kao vodeća sila NATO saveza, još jednom potvrdile čvrsto partnerstvo s OSBiH, Ministarstvom odbrane i sa državom BiH. SAD su definitivno naš ključni partner. BiH je učestvovala simbolično sa neka 4,3 miliona dolara. Sav ostali dio sredstava je od Vlade SAD. Riječ je o savremenim helikopterima", kazao je Podžić.

Dodao je da su Oružane snage BiH s ova četiri helikoptera znatno povećale operativne sposobnosti.

alt

"Posebno kada znamo da su dosadašnja materijalna sredstava u poprilično dotrajalom stanju. Ovaj projekat ćemo svakako nastaviti, u pripremi je dokumentacija za nastavak nabavke helikoptera kompanije „Bell“. Nadamo se da će prestati blokada državnih institucija i da će nas država tu razumjeti i podržati", rekao nam je Podžić za Hayat.

Susjedi BiH se već duže naoružavaju, a Podžić kaže da je to sve još u granicama Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja.

"I sve dok je tako nemamo potrebe da se sekiramo, ali apelujem na državne insitucije da, shodno programu koji je već usvojen na Vijeću ministara i sredstvima koja su odobrena, ulažu u OSBiH. Vlade naših susjeda daleko više brinu o svojim oružanim snagama. Nadam se da će profunkcionirati Vijeće ministara  da će početi izvršavati obaveze koje su donijeli i koje smo zajedno zaključili",  kazao je Podžić.

Podsjećamo da su OSBiH dobile četiri helikoptera, a ugovor o nabavci je ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara. Helikopteri su na Sarajevski aerodrom dopremljeni civilnim transportnim avionom Antonov An-124 s aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne država Alabame.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...