GRADONAČELNIKOV ULTIMATUM: Stanovnici najvećeg američkog grada ako žele ići na posao morat će...

New York će biti prvi američki grad koji će uvesti obavezu vakcinisanja za radnike privatnog sektora.

  • Svijet

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 0

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio objavio je da će svi stanovnici najvećeg američkog grada morati do 27. decembra biti vakcinisani ako žele ići na posao.

Zaposlenici u javnom sektoru već moraju biti vakcinisani, ali ovom će se odlukom to proširiti i na privatni sektor, rekao je de Blasio za MSNBC.

Odluka stupa na snagu 27. decembra.

"Mi u New Yorku odlučili smo izvesti preventivni udar", istaknuo je de Blasio, koji napušta svoj ured na kraju decembra.

"Imamo omikron kao novi faktor, imamo hladnije vrijeme koje će stvoriti nove izazove s delta varijantom, imamo praznična okupljanja", pojasnio je, dodajući da je jedini izlaz iz te situacije "obaveza vakcinisanja".

Obaveza vakcinisanja i za radnike privatnog sektora

Naglasio je da će New York biti prvi američki grad koji će uvesti obavezu vakcinisanja za radnike privatnog sektora.

Obavezno vakcinisanje za radnike javnog sektora koje je stupilo na snagu ove jeseni uzrokovalo je otpor, a dio je zaposlenika napustio posao.

Dosad je deset slučajeva omikron varijante potvrđeno u New Yorku, a de Blasio je rekao da treba pretpostaviti da je već došlo do širenja te varijante u zajednici.

Pozvao je i druge da slijede njegov primjer.

"To bi bio moj savjet gradonačelnicima, guvernerima, direktorima širom zemlje - uvedite obavezu vakcinisanja. Što je to univerzalnije, to je više vjerovatno da će radnici reći 'U redu, vrijeme je da to napravim' jer ne možete skakati s jedne industrije u drugu ili iz jedne kompanije u drugu. To je nešto što mora biti univerzalno da bi nas sve zaštitilo", piše Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...