ZBOG GENOCIDA NAD MUSLIMANIMA XINJIANGA: Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini

Ova najava došla je dva mjeseca prije početka Igara. 

  • Svijet

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 4

Bijela kuća najavila je diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022 u Pekingu, potvrdila je portparolka Jen Psaki. 

"Nećemo slati nikakvo diplomatsko ili službeno predstavništvo na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na genocid u Narodnoj Republici Kini i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu te druga kršenja ljudskih prava",  rekla je Psaki. 

Ova najava došla je dva mjeseca prije početka Igara. 

"Sportaši SAD-a imaju našu punu podršku"

Unatoč tomu što Bijela kuća neće slati svoje predstavništvo, i dalje se očekuje da će se predstavnici SAD-a takmičiti na Olimpijskim igrama. 

"Sportaši SAD-a imaju našu punu podršku. Bit ćemo uz njih, ali ćemo navijati od kuće", rekla je Psaki. 

Psaki je rekla kako je Bijela kuća utvrdila da bi bilo pogrešno uskratiti sportašima priliku da se takmiče na Igrama, a tvrdila je da bi nedostatak diplomatskog izaslanstva ipak poslao "jasnu poruku" o prioritetima administracije.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...