PREVRŠIO JE SVAKU MJERU: "Zbog Milanovića moramo uvesti novi naziv za normalnog predsjednika"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je danas "pojasnio" svoje izjave u vezi sa genocidom u Srebrenici. Kazao je da nije negirao genocid u ovom gradu u Bosni i Hercegovini, ali da postoje razlike u težini zločina, pa tako i u genocidima. I da nisu isto Srebrenica i Jasenovac jer ako je genocid u Srebrenici onda se "mora naći novo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu".

  • Mini market

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 4

Milanovićeve izjave naišle su na žestoke rekacije.

Bivši načelnik Srebrenice, grada u kojem je počinjen genocid, Ćamil Duraković poručio je da “kada već Milanović jeste predsjednik države, onda za neke stvarno normalne predsjednike država moramo izmisliti neko novo ime”.

Jasmin Mujanović, politički analitičar, zaključio je kako se Milanović izjavama ne razlikuje od Vučića i Dodika.

“Ovo je još jedan tužan podsjetnik kako ni Vlada Hrvatske niti predsjednik nemaju nikakvu vanjsku politiku osim miješanja u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine i trolanja bosanskohercegovačke javnosti. Izvanredno i ponižavajuće, prije svega za Hrvatsku”, dodao je Mujanović.

Na njegovu objavu na Twitteru nadovezao se historičar Marko Attila Hoare zapitavši se “dokle će se Hrvatska nastaviti sramotiti ostajući lojalna naslijeđu Tuđmanovog udruženog zločinačkog poduhvata? Gdje Vučić vodi, slijedi Milanović; mogli bi da se vrate zajedno u Jugoslaviju”.

Jedan tviteraš zaključio je kako se iza Milanovićeve izjave da “Baščaršija od svoga naroda pravi veću žrtvu nego što jest” krije rasizam jer namjerno ističe orijentalni dio glavnog grada države.

Ovo su samo neki od komentara:

Podsjećamo, upitan smatra li da je u Srebrenici počinjen genocid, Milanović je odgovorio potvrdno. “Ja kažem da jeste, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti drugo ime”,  dodao je hrvatski predsjednik.

On je rekao da je uvijek govorio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da “vidi da ima posla s ljudima koji su užasno agresivni i žele da određuju svaku riječ kako ćeš izgovoriti”. 

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...