DENIS BEĆIROVIĆ DIREKTNO: "Svjedočimo otvorenom početku napada na ustavni poredak BiH; Dodiku javno poručujem..."

(...) ako nema Dejtonskog mirovnog sporazuma slijedi prethodno legalno stanje, a to je Ustav Republike BiH jer postojeći Ustav BiH i počinje i završava sa Republikom BiH."

  • Politika

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 6

"Moguće je doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona ako bude spremnosti aktera da niko ne bude maksimalno dobio, da svi ne budu zadovoljni, ali da ne bude neko ekstremno nezadovoljan", istakao je Lazar Prodanović, delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH, u Plenumu.

"Kada je u pitanju stav SNSD-a o ovom pitanju, mi također smatramo da treba omogućiti svim građanima BiH pravo da se kandiduju na određene pozicije. Doći do rješenja koje bi bilo u skladu s tim, da se ne dovodi u pitanje konstitutivnost, ali i da ne dovodimo u bilo kojem smislu u pitanje da se implementiraju sve presude koje se odnose na BiH. Definitivno mislim da će njihova implementacija poslati jasnu poruku Savjetu Evrope, Venecijanskoj komisiji, EU da smo spremni da dođemo do rješenja. Prošle godine kad je došlo do sporazuma o izborima u Mostaru, mislim da je to bio odličan kompromis. Trebamo da vidimo kakvi će biti prijedlozi da dođemo do rješenja. Nemojmo da odmah na nož dočekujemo da je to pitanje, ako govorimo o legitimnosti ili legitimitetu u odnosu na legalitet. Dakle treba ispoštovati principe u kojima niko neće biti u bilo kom smislu marginalizovan niti u kojima će bilo ko preuzeti pravo da on bira nekome predstavnike."

Kaže da odluke koje bude donosila Narodna skupština RS-a neće biti protiv Ustava BiH.

"Biće u skladu sa Ustavom RS-a. Bilo bi dobro da se dođe do rješenja kojim, u bilo kom smislu, ne bi izazivali sumnju kod bilo koga. Niko neće spremiti ništa da bude protiv bilo koga u BiH. Uradićemo sve u skladu sa dejtonskim Ustavom BiH. Ako dođe do održavanja takve sjednice."

Denis Bećirović, delegat SDP-a u Domu naroda PSBiH, ističe da u BiH svjedočimo otvorenom početku napada na ustavni poredak BiH.

"Svjedočimo nažalost jednu nimalo dobru politiku, prije svega od strane Dodika u kojoj pokušava potpuno da uništi Dejtonski mirovni sporazum i da unilateralno napusti Dejtonski mirovni sporazum. Ja mu večeras javno poručujem - ako nema Dejtonskog mirovnog sporazuma slijedi prethodno legalno stanje, a to je Ustav Republike BiH jer postojeći Ustav BiH i počinje i završava sa Republikom BiH. u članu 12 ovog Ustava BiH stoji decidno da se amandmanski mijenja Ustav Republike BiH na način kako je to urađeno u Dejtonu. E sada, ako nema više Dejtonskog mirovnog sporazuma, ako svako u ovoj zemlji misli da može jednostrano, nenadležan da odlučuje o državnim organima vlasti i državnim institucijama, to prvo mora biti prokomentarisano kao unilateralno napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. I onda slijede dva fronta koja moraju reagovati. Jedan front su državne institucije BiH -  Tužilaštvo, Ustavni sud i druge. Druga strana je međunarodna zajednica, visoki predstavnik, specijalni predstavnik EU, SAD, ključne zemlje Zapada, itd. BiH će sigurno opstati kao država, ali nažalost stagniramo u svemu ovome i imamo prijetnje koje su potpuno nepotrebne ljudima u ovoj zemlji. Umjesto da se u BiH okrenemo pitanjima zašto imamo demografski slom, zašto i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i Ostali masovno odlaze iz BiH, zašto ne pokrenemo ekonomiju, mi se moramo nažalost suočavati sa ovakvim stvarima koje nisu od interesa nikome u BiH. Odbijaju strane investitore, loše djeluju na ekonomiju, ugrožavaju sigurnost običnih ljudi koji ionako teško žive i bez ovih kriza. Ja mislim da je krajnje vrijeme da se prekine s tom opasnom praksom jer to može biti unilateralno napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma."

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...