ŽELJKA CVIJANOVIĆ UZBURKALA DUHOVE: „Republika Srpska spremna za vraćanje oduzetih nadležnosti; Što se tiče Hrvata - poruka je jasna, ali kad je riječ o bošnjačkim političarima..."

Govoreći o predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine posvećenoj vraćanju oduzetih nadležnosti, Cvijanovićka je podsjetila da je više predlagača tačaka dnevnog reda, odnosno informacija kojima treba da se detektuju problemi i da se ide ka nalaženju rješenja.

  • Politika

  • 07. Dec. 2021  07. Dec. 2021

  • 5

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je RS spremna za vraćanje oduzetih nadležnosti, te da je vrijeme da se vidi šta su pravi uzroci problema, a šta je dobijeno prijenosom nadležnosti.

Cvijanović je naglasila da je potrebno sagledati na koji način može da se realizuje neka uspješnija budućnost, te da stvari treba posmatrati analitički i na način koji neće prouzrokovati neke posebne probleme, ali će dati mogućnost da stvari urede na prihvatljiv način.

"To su pitanja koja zaslužuju širu elaboraciju i svaki poslanik Narodne skupštine i konačno svaka politička partija treba tom pitanju da priđe na odgovarajući način. To su očekivanja naših građana", rekla je Cvijanovićka za RTRS.

Govoreći o predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine posvećenoj vraćanju oduzetih nadležnosti, Cvijanovićka je podsjetila da je više predlagača tačaka dnevnog reda, odnosno informacija kojima treba da se detektuju problemi i da se ide ka nalaženju rješenja.

"Ta rješenja treba da omoguće da sistem funkcioniše, da niko nikom ništa ne uzurpira, da niko nikoga ne maltretira i da se svi zajedno uputimo u ona najvažnija pitanja kojima se rješavaju najvažniji problemi građana", kazala je Cvijanovićeva.

"Očekujem da će narodni poslanici imati takav pristup prema svim ovim pitanjima. Ovdje se ne radi o tome da danas donesete određenu odluku, da reagujete, primite k znanju informaciju, kažete da povlačite neku saglasnost i da odmah prezentujete kakvo je to novo zakonsko rješenje", pojasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva tvrdi da je suština stvari u tome da se otvori put za odgovarajuće razgovore, koji bi mogli da traju i do šest mjeseci, zato što će to biti neki rok u kojem se od Vlade RS-a traži da ponudi određena zakonodavna rješenja da bi regulisali određenu oblast.

"Ovdje nema nikakve brzine, ničega nepromišljenog, ničega čime se zatvaraju vrata za razgovor ili traženje dobrog rješenja. Naprotiv, sve suprotno tome. Ovdje se bukvalno otvaraju vrata za odgovorajuće razgovore", poručila je predsjednica RS-a.

Prema njenim riječima, najvažnije pitanje je zašto je do ovoga došlo i šta je bio okidač za određenu krizu, da li je sistem koji smo dobili jeftiniji, efikasniji i da li je izgrađeno neko dodatno povjerenje.

"To nije slučaj i danas u BiH caruje nepovjerenje. Ono je daleko veće od stepena nepovjerenja koje smo imali godinama unazad. Sama namjera da se RS etiketira kao krivac za takvo stanje, ne rješava problem, jer su problemi ovdje sistemske prirode", kaže Cvijanovićka, te dodaje da bi ovo mogao da bude jedan od načina da se zaštiti Ustav, na koji se pozivaju i međunarodni predstavnici.

"Danas imate BiH u kojoj Republika Srpska brani svoje ustavne nadležnosti, ali i Hrvate koji se bore za legitimno predstavljanje. To su ustavne kategorije koje ne mogu da se ostvaruju", napomenula je Cvijanovićeva.

Mnogo je pitanja, navela je ona, kojima se treba baviti na posebnoj sjednici, na kojoj treba da se prime k znanju i usvoje određene informacije i da se definišu zajednički zaključci, koji će obavezati Vladi da u periodu od šest mjeseci izađe sa konkretnim zakonom.

"Za to vrijeme sve te oblasti bit će regulisane na način kako one sada teku, da bi nakon toga bile postepeno zamijenjene da bi taj sistem bio bolji i efikasniji", navela je Cvijanovićka.

"Zabijati glavu u pijesak i praviti se da je sve u redu, a ništa nije u redu, jeste stvar koja može biti posebno problematična za neku budućnost BiH", kazala je Cvijanović.

"Sigurna sam da Narodna skupština zna šta je na dnevnom redu i do čega treba doći i da pri tom niko nema namjeru da nekom nešto oduzme. Republika Srpska nikad nije oduzela ništa BiH niti joj je to namjera. Mi ovdje govorimo o nadležnostima koje su važne za funkcionisanje decentralizovanog sistema i definisane su Ustavom BiH", kazala je Cvijanović.

Govoreći o očekivanjima od opoziciji u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je navela da ovakvim temama treba da prethodi usaglašavanje stavova, postizanje jedinstvenog odnosa prema tim pitanjima.

"Ovo su krupna politička i strateška pitanja i ona bi zahtijevala angažman svih. Neke partije misle da ne treba to da se radi jer ne smiju to da rade, druge smatraju da time daju krila vladajućim partijama, a sve govori da niko od njih nije ozbiljno shvatio zašto su ovo teme o kojima treba zajedno da diskutujemo", rekla je Cvijanovićka.

„Bilo bi dobro da ima tog jedinstva, ali ga nema i ne može se reći da je to pri put da se tako nešto dešava“.

"Što se tiče Hrvata u BiH mi smo dobili jasne poruke da su oni spremni da razgovaraju o svakom važnom pitanju, ali kad je riječ o bošnjačkim političarima, lider SDA Bakir Izetbegović je rekao da entiteti nemaju o čemu da pričaju", navela je Cvijanovićka.

Cvijanovićeva je navela da su entiteti kao kategorija verifikovani Dejtonskim sporazumom, te da Republika Srpska na sebi nosi 75 posto nadležnosti samo za pitanje evropskih integracija, što dovoljno govori koliko je apsurdan takav stav bošnjačke strane, tvrdi ona.

"U ovoj državi treba da pričaju svi nivoi vlasti, predstavnici svih naroda. To je koncept koji mi zagovaramo i odmah se tu ne slažemo. Mi želimo da pričamo, oni ne. S druge strane, u želji da ne pričaju, pozivaju na sankcije Republici Srpskoj, što nikad nije donijelo nikakvu korist BiH niti će donijeti", rekla je Cvijanović za RTRS.

Prema njenim riječima, sankcije na koje pozivaju u Sarajevu stvar su nemoći ili nedostatka želje da sjede i razgovaraju o određenim pitanjima sa ljudima s kojima tvrde da žele da žive zajedno.

"Za mene je to vrlo jasna stvar. Ovdje se treba vratiti nastojanjima da se oživi bilo kakav razgovor u BiH, jer bi taj razgovor mogao da nas dovede do određenog rješenja", smatra Cvijanovićka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...